Pistoriusa asi už budúci piatok prepustia z väzenia, kde si odpykáva trest za zabitie svojej priateľky

NETKY.SK • 13 August 2015, 19:04 • 2 min
Pistoriusa asi už budúci piatok prepustia z väzenia, kde si odpykáva trest za zabitie svojej priateľky

JOHANNESBURG - Telesne hendikepovaného juhoafrického atléta Oscara Pistoriusa pravdepodobne už budúci týždeň prepustia z väzenia, kde si odpykáva trest za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej z nedbanlivosti.

slovakia

left justify in out

Odporučila to komisia väznice Kgosi Mampur v Pretórii, ktorá sa vyjadruje k podmienečným prepusteniam. Pistorius osobne nepodal žiadosť, ale komisia dospela k záveru, že trestanec by mal opustiť zariadenie pri najbližšej možnej príležitosti. Tá nastane v piatok 21. augusta, keď uplynie presne desať mesiacov od nástupu na výkon trestu. Aj po tom, ako prejde bránou väznice, zostane pod kuratelou úradu pre nápravnovýchovné služby. Podmienky dohľadu neboli zverejnené, ale Pistorius by mal zostať v domácom väzení u svojho strýka vo Waterkloofe.


Pistoriusov prepustenie ešte nemusí byť definitívne. V novembri sa začne na najvyššom súde odvolacie konanie v prípade. Prokurátor napadol klasifikáciu trestného činu, ktorý účastník olympijských hier 2012 v Londýne spáchal zastrelením priateľky Reevy Steenkampovej vo februári 2013. Sudkyňa Thokozile Masipová minulý rok rozhodla, že Pistorius sa dopustil zabitia z nedbanlivosti a vymerala mu trest 5 rokov odňatia slobody s možnosťou skoršieho prepustenia. Následne však ešte v decembri vyjadrila súhlas s postupom hlavného prokurátora Gerrieho Nela a odporučila jeho podnet postúpiť najvyššiemu odvolaciemu súdu. Žaloba podložila žiadosť o odvolanie argumentom, že sudkyňa nesprávne interpretovala právnickú zásadu "dolus eventualis". Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal.


Pistorius svoju priateľku zastrelil cez zatvorené dvere na toalete mysliac si, že ide o nebezpečného votrelca. Aspoň tak sa bránil pred súdom.
Ak prokuratúra s odvolaním uspeje a dosiahne zmenu rozsudku na vraždu, môže sa Pistoriusov trest predĺžiť na 15 rokov odňatia slobody, čo je spodná sadzba. Odborníci na juhoafrické právo tvrdia, že kauza sa môže ťahať aj dva roky.


Steenkampovej rodičia si myslia, že desať mesiacov za mrežami je za život človeka málo. "Obávame sa, že to nie je najlepší odkaz pre spoločnosť, asi nemôžeme dúfať, že niekoho odstraší od podobného správania," uviedli v spoločnom vyhlásení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies