Pistorius si uvedomoval, čo zastrelením priateľky spôsobil

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 12:43 • 2 min
Pistorius si uvedomoval, čo zastrelením priateľky spôsobil

PRETÓRIA - Podľa lekárskeho konzília bol juhoafrický telesne postihnutý bežec Oscar Pistorius duševne zdravý, keď vo februári minulého roka zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú.

slovakia

left justify in out

V pondelok to na súde v Pretórii povedal hlavný žalobca prípadu Gerrie Nel citujúc z lekárskej správy. Proces pokračoval po mesiac trvajúcich odborných vyšetreniach duševného stavu obžalovaného, ktoré si vyžiadala sudkyňa Thokozile Masipová na žiadosť prokurátora. Konzílium pozostávalo z troch psychiatrov a jedného psychológa, ktorých úlohou bolo zistiť, či si Pistorius uvedomoval dôsledky svojho činu a či je teda trestne zodpovedný.

 

Pochybnosti tohto druhu vyvolala výpoveď psychiatričky Merryll Vorsterovej. Tá ako svedok obhajoby pred mesiacom uviedla, že Pistorius trpí duševnou poruchou so zvýšeným sklonom k úzkosti, čo by mohlo vysvetliť konanie paralympionika zo 14. februára 2013, keď vo svojom dome zastrelil cez dvere toalety 29-ročnú modelku. Vraj ju považoval za votrelca. 

Vyšetrenia absolvoval Pistorius ambulantne v štátnom psychiatrickom ústave Weskoppies v Pretórii. Proces sa ťahá od 3. marca. 

 

Obhajca Barry Roux v pondelok predvolal ako ďalšieho svedka chirurga Geralda Versfelda, ktorý Pistoriusovi amputoval obe dolné končatiny pod kolenami, keď mal 11 mesiacov. Paralympionik sa narodil bez ihlíc v lýtkach. Versfeld vypovedal o podstate postihnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona