Pistorius si na súde vypočul formálne obvinenia z vraždy

NETKY.SK • 19 August 2013, 11:34 • 2 min
Pistorius si na súde vypočul formálne obvinenia z vraždy

PRETÓRIA - Jeden z najslávnejších paralympionikov histórie Oscar Pistorius si vypočul v pondelok pred súdom v Pretórii formálne obvinenie z úkladnej vraždy a neoprávneného držania strelnej zbrane. Atlét s amputovanými končatinami vo februári zastrelil svoju priateľku. Sudca zároveň stanovil v pondelok termín hlavného pojednávania na marec 2014. Podľa prokurátora Gerrieho Nela bude hlavný proces od 3. do 20. marca.

slovakia

left justify in out

Pistorius prišiel na pondelkové rokovanie súdu už hodinu pred jeho začiatkom v sprievode členov rodiny. Táto fáza súdneho konania sa mala konať ešte 4. júna. Vtedy však pojednávanie odročili, keďže vyšetrovatelia neskončili so zhromažďovaním dôkazov. Väčšinu miest v sieni Vyššieho súdu Severného Gautengu obsadili členovia Pistoriusovej rodiny. Miesta im príbuzní rezervovali s pomocou fľaší s vodou. Dvadsaťšesťročný športovec neskrýval pred súdom emócie, ešte pred začiatkom pojednávania sa s bratom Carlom a sestrou Aimee v tichu modlil. Jeho zastrelená priateľka Reeva Steenkampová by mala práve v pondelok 30. narodeniny. V rámci hlavného procesu chce súd vypočuť 107 svedkov vrátane tých, ktorí počuli krik a hádku z Pistoriusovho domu. 

Pistorius 14. februára nadránom zastrelil modelku Reevu Steenkampovú cez zavreté dvere toalety svojho bytu. Odmieta oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdí, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača. Sudca ho 22. februára prepustil na kauciu 1 milión randov (v prepočte 83 000 eur), zadržal mu pas a nariadil absolvovanie testov na alkohol a návykové látky, uložil mu povinnosť pravidelne byť k dispozícii úradom a zakázal mu komunikovať s obyvateľmi z blízkosti miesta činu v Pretórii. Najvyšší súd v Pretórii neskôr vyhovel odvolaniu proti podmienkam kaucie a vrátil obžalovanému pas. Pistoriusovi hrozí v prípade dokázania úkladnej vraždy trest odňatia slobody v rozpätí 15 rokov až doživotne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona