Pistorius má späť cestovný pas, môže sa vrátiť aj domov

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 13:24 • 2 min
Pistorius má späť cestovný pas, môže sa vrátiť aj domov

PRETÓRIA - Juhoafrický olympionik a paralympionik Oscar Pistorius obvinený z úkladnej vraždy jeho partnerky Reevy Steenkmapovej môže cestovať do zahraničia. Najvyšší súd v Pretórii vo štvrtok vyhovej žiadosti obžalovaného o zmiernenie podmienok prepustenia na kauciu.

slovakia

left justify in out

"Som toho názoru, že rozhodnutie súdu nižšieho stupňa odobrať účastníkovi odvolacieho konania jeho pas, aby nemohol cestovať za hranice krajiny, nebolo správne," konštatoval sudca Bert Bam, ktorý Pistoriusovi tiež dovolil vrátiť sa do jeho domu, kde sa 14. februára na Valentína tragédia odohrala.

Pistorius sa 22. februára dostal na slobodu na kauciu 1 milión randov (v prepočte 83 000 eur), zadržali mu pas, musí podstupovať testy na alkohol a návykové látky, uložili mu povinnosť pravidelne byť k dispozícii úradom a nesmie komunikovať s obyvateľmi z blízkosti miesta činu v Pretorii. 

Dvadsaťšesťročný Pistorius nadránom na Valentína zastrelil 29-ročnú modelku Steenkampovú cez zavreté dvere kúpeľne svojho bytu. Odmieta oprávnenosť obvinení z úkladnej vraždy a tvrdí, že išlo o nešťastnú náhodu, keď priateľku považoval za vlamača. Od prepustenia na kauciu sa zdržiaval v Pretórii v dome svojho strýka. Minimálne štyrikrát mesačne ho navštevujú probační úradníci. Jeho právnici napadli tiež zákaz užívania alkoholu a iných návykových látok. Atlét sa chcel vrátiť do súťažného diania vrátane podujatí v zahraničí. 

Riadny súdny proces sa začne 4. júna o 8.30 h miestneho času. Pistoriusovi hrozí v prípade dokázania úkladnej vraždy trest odňatia slobody v rozpätí na 15 rokov až doživotne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona