Písomné maturity tento rok nevyšli vyše 1300 maturantom

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 09:24 • 2 min
Písomné maturity tento rok nevyšli vyše 1300 maturantom

BRATISLAVA - Písomnými maturitami tento rok neprešlo vyše 1340 maturantov. Na reparát sa museli prihlásiť do konca júna. Najhoršie dopadla angličtina, opravovať ju bude viac ako 730 ľudí.

slovakia

left justify in out

Písomné maturity zo slovenčiny sa nevydarili asi 130 maturantom, matematika, ktorú si stredoškoláci vyberali dobrovoľne, nevyšla asi 140. Opravné testy čakajú neúspešných maturantov v dňoch od 3. do 6. septembra, skladať by ich mali v krajských mestách.

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská hovorí, že takéto počty očakávali. Výsledky písomných maturít sú podľa nej lepšie ako vlani. Maturanti sa podľa nej pripravili svedomitejšie, keďže tento rok sa už písomné maturity hodnotili prísnejšie. "Počet žiakov, ktorí budú opravovať písomnú maturitnú skúšku, je v porovnaní s minulým rokom nižší, keby platili tie isté kritériá. To nás vedie k úvahám, že maturanti sa pridržali našich rád a rád svojich učiteľov serióznejšie sa pripraviť na túto skúšku," povedala riaditeľka ústavu, ktorý písomné maturity zastrešuje. Najproblematickejšia angličtina nevyšla podľa nej najmä stredoškolákom v odborných školách, kde cudzí jazyk nie je prioritou.

Najviac maturantov - 219 sa na opravný termín prihlásilo z Bratislavského kraja. Podobný počet si reparát napíše v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Takmer 200 maturantov čaká opravný termín aj v Prešovskom kraji.

Písomné maturity sa tento rok hodnotili po prvý raz prísnejšie a maturanti mali mať pôvodne možnosť opraviť si ich až na budúci rok. Parlament im však schválením nepriamej novely v máji tohto roka umožnil ísť na reparát ešte tento rok, a tak sa stihnú zapísať aj na vysokú školu.

Doteraz platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z externej časti alebo písomnej formy internej časti aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Ak dostal štvorku, z externej časti musel mať minimálne 33 percent a zároveň zo slohu či eseje minimálne 25 percent. "Doposiaľ bola teda rozhodujúca váha známky z ústnej časti maturitnej skúšky," vysvetlila Kanovská. Tento rok už maturanti museli okrem známky 1,2 alebo 3 pri ústnych maturitách dosiahnuť z materinského a cudzieho jazyka viac ako 33 percent z externej časti alebo viac ako 25 percent z písomnej formy internej časti. Ak maturant z ústnej časti z matematiky dostal jednotku až trojku, z testu musel mať viac ako 25 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona