Písomné maturity sa začínajú v utorok slovenčinou

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 13:48 • 2 min
Písomné maturity sa začínajú v utorok slovenčinou

BRATISLAVA - Týždeň písomných maturít odštartuje v utorok (12.3.) slovenčinou. Skúšku dospelosti z nej bude skladať 54.449 stredoškolákov.

slovakia

left justify in out

Maturanti budú písať test zo slovenského jazyka a literatúry a slohovú prácu. Témy slohu, z ktorých si budú môcť maturanti vyberať, budú tradične vyžrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v Slovenskom rozhlase - Rádiu Slovensko a zverejnené na internetových stránkach ministerstva školstva (www.minedu.sk), Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (www.nucem.sk), Ústavu informácií a prognóz školstva - školských výpočtových stredísk (www.svs.edu.sk, maturita.svsbb.sk). "Test a sloh z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra by malo absolvovať 2230 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktorí takisto budú maturovať z predmetu maďarský jazyk a literatúra," informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Skúšky z ukrajinského jazyka a literatúry bude skladať 31 žiakov zo stredných škôl s týmto vyučovacím jazykom.

V stredu (13.3.) budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka. "Spomedzi cudzích jazykov sa až 73 percent prihlásilo na anglický jazyk," informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Druhým najčastejšie zvoleným jazykom je nemčina, ktorú si vybralo spolu 11.426 žiakov. Naopak, najmenej, 19 maturantov, bude tento týždeň skladať skúšky z taliančiny. Témy slohových prác z cudzích jazykov po vyžrebovaní zverejnia len prostredníctvom webových stránok.

Nasledujúci deň, vo štvrtok (14.3.), čaká maturantov test z matematiky. Z nej tento rok maturuje 9020 stredoškolákov. Maturitný týždeň uzavrie v piatok (15.3.) externé testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského a ukrajinského pre žiakov v školách týchto národnostných menšín.

Školáci sa pri tohtoročných písomných maturitách nemôžu spoliehať na to, že keď im nevyjdú, posnažia sa na ústnych maturitách. Doteraz totiž platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z externej časti alebo písomnej formy internej časti aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Ak dostal štvorku, z externej časti musel mať minimálne 33 percent a zároveň zo slohu či eseje minimálne 25 percent. "Doposiaľ bola teda rozhodujúca váha známky z ústnej časti maturitnej skúšky," uviedla pre Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý testovanie zastrešuje. Aby študent zvládol maturitu úspešne, podľa nových pravidiel musí okrem známky 1,2 alebo 3 z ústnej formy dosiahnuť viac ako 33 percent z externej časti alebo viac ako 25 percent z písomnej formy internej časti. To platí pre cudzie a vyučovacie jazyky. Ak bude mať maturant z matematiky z ústnej časti jednotku až trojku, musí dosiahnuť z testu viac ako 25 percent. Ak maturant skúškou dospelosti neprejde, opraviť písomnú časť maturity si bude môcť až s budúcoročnými maturantmi. Reparát ústnej časti môže zložiť v septembri tohto roka alebo vo februári 2014.

Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 16. – 19. apríla 2013. Školy dostanú výsledky žiakov najneskôr desať dní pred začiatkom ústnych maturít, teda pred odchodom žiakov na akademický týždeň. Všetky informácie o príprave a priebehu MATURITY 2013 sú dostupné na stránke NÚCEM www.nucem.sk/sk/maturita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies