Písať muzikály je pre mňa veľmi inšpiratívne

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:27 • 2 min
Písať muzikály je pre mňa veľmi inšpiratívne

Písať muzikály je pre mňa veľmi inšpiratívne

slovakia

left justify in out

img

Česká muzikálová scéna žije v očakávaní premiéry nového pôvodného diela Robin Hood. Režisérom a choreografom je Ján Ďurovčík, slávnostná premiéra sa v pražskom divadle Kalich uskutoční 31.augusta. Autormi tohto pôvodného diela sú skladateľ Ondřej Soukup a textárka Gabriela Osvaldová.
Robin Hood je tretím spoločným dielom dvojice Soukup - Osvaldová, predchádzajúci muzikál Johanka z Arku mal premiéru v marci 2000, po ňom Elixír života v októbri 2005. Soukup sa k muzikálom dostal cez aktívne hranie a skladanie filmovej hudby.
"Najprv som chcel byť umelcom vážnej hudby, keď som chodil na konzervatórium, potom som začal hrať džez, tak som ako basový gitarista pôsobil vo viacerých kapelách, od orchestra Václava Hybša až po sprievodnú skupinu Karla Gotta, kde som bol skoro jedenásť rokov. Potom som zanechal aktívne hranie, pretože pribúdali ponuky na skladanie a aranžovanie hudby, čomu sa venujem do dnešných dní," povedal pre TASR.
V roku 1983 vstúpil do sveta filmovej tvorby, keď zložil hudbu k filmu režiséra Víta Olmera Druhý tah pěšcem. "Bolo mojim snom písať hudbu k filmom," dodal Soukup. Sen sa mu splnil, hudba vo filmoch Nejasná správa o konci sveta (1988) Juraja Jakubiska, Tmavomodrý svět (1991), Kolja (1996) či Vratné láhve (2007) režiséra Jana Svěráka je jeho autorským počinom.
"Písať muzikál je trocha väčšia voľnosť ako písať filmovú hudbu, ktorá slúži obrazu. Napísať muzikál je vždy zaujímavá výzva, pretože človek má možnosť ponoriť sa do tohto žánru. Každá téma vyžaduje iný druh hudby a mňa baví striedať žánre," uvádza Soukup a dodáva: "V prípade Robina Hooda to bolo rovnaké ako v prípade Johanky z Arku a Elixíru života, celú hudbu k týmto muzikálom som písal na texty. Tie skladanie ovplyvňujú, mňa baví ísť po texte, baví ma určitým spôsobom kopírovať obsah. Takže zásadné veci píšem na texty, písať na texty je pre mňa veľmi inšpiratívne."  
Pražský rodák Ondřej Soukup (*2.5.1951), basový gitarista, skladateľ a producent, spoluzakladateľ skupiny Pražský výběr je absolventom pražského konzervatória, od roku 1975 prešiel viacerými skupinami, Colour Images Pavla Sedláčka, Pražský big band, Metropolitan jazz band, do roku 1979 členom Pražského výběru. Od roku 1979 hral s orchestrom Václava Hybša a od roku 1981 členom orchestra Ladislava Štaidla. Tu sa začal uplatňovať aj ako skladateľ a aranžér. V roku 1983 zložil hudbu k prvému filmu Druhý ťah pešcom. Zložil hudbu skoro do dvadsiatky filmov, medzi nimi Kolja, Nejasná správa o konci sveta, Tmavomodrý svet. Jeho muzikál Johanka z Arku mal premiéru 30.marca 2000, texty napísala Gabriela Osvaldová, libreto Jiří Hubač.
Spolu s manželkou a textárkou Gabrielou Osvaldovou sa venuje aj popovej tvorbe. Pre speváčku Luciu Bílu zložil tri úspešné albumy Missariel (1992), Lucie Bílá (1995) a Jampadampa (2003).  Bol členom poroty (spolu s manželkou) v prvých dvoch ročníkoch súťaže Česko hľadá Superstar.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies