Pirátske ťaženie kryptomien: Postihnutých môže byť až 500 miliónov návštevníkov mesačne

NETKY.SK • 18 Október 2017, 20:35 • 2 min
Pirátske ťaženie kryptomien: Postihnutých môže byť až 500 miliónov návštevníkov mesačne

LIMASSOL - Odborníci zo spoločnosti AdGuard naznačili, že nový fenomén internetových stránok, ktoré tajne využívali výpočtový výkon návštevníkov na tajné ťaženie kryptomien, môže byť v skutočnosti väčším problémom, než sa predpokladalo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvou bola nelegálna torrentová stránka The Pirate Bay, ktorá tajne ťažila kryptomenu Monero cez Javascript kód Coinhive. Následne sa ukázalo, že rovnaký Javascript používa aj stránka Showtime, ktorá patrí pod televízneho giganta CBS, alebo aj Google Chrome rozšírenie SafeBrowse.

Pandémia pirátskeho ťaženia kryptomien však môže byť oveľa väčšia, keďže AdGuard naznačil, že tieto praktiky využíva viac ako 220 webových stránok, ktoré väčšinou tajne ťažia kryptomeny bez vedomia návštevníkov. Tých môže byť aj vyše 500 miliónov každý mesiac!

 

img

 

Riešenie matematických problémov

Mnohé z týchto stránok, najmä tie, ktoré otvorene priznali, že používajú výpočtový výkon návštevníkov na ťaženie kryptomien, využívajú skript CoinHive a JSEcoin.

Tieto skripty overujú blockchain transakcie v internetových prehliadačoch návštevníkov, ktoré zvyčajne vyžadujú značný výpočtový výkon. AdGuard odhaduje, že ľudia za týmito systémami za posledné tri týždne zarobili približne 43.000 dolárov.

 

Spoločnosť Coinhive sa k tomuto problému postavili objektívne a odsúdila stránky, ktoré využívajú ich Javascript na ťažbu kryptomien bez vedomia ich používateľov. Zaujímavá však bola reakcia mnohých návštevníkov stránky The Pirate Bay, ktorí sa po jej priznaní vyslovili v zmysle, že im nevadí využívanie ich výpočtových zdrojov, ak im to stránka otvorene oznámi a následne sa môžu slobodne rozhodnúť.

 

img

 

Spoločnosť Coinhive zároveň verejne požiadala všetky internetové stránky, ktoré používajú jej skript, aby návštevníkom dali možnosť súhlasu na využitie ich CPU. Takéto ťaženie kryptomien síce nie je škodlivé ako infikovanie používateľov rôznym malvérom, avšak dodatočne zaťažuje a opotrebobváva procesory návštevníkov.

 

Keďže kryptomeny sú momentálne horúcou komoditou, mnoho skupín alebo jednotlivcov skúša rôzne metódy, ako sa k nim dostať čo najľahšie a najrýchlejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies