Scéna ako z Pirátov Karibiku, takto Rusi prekvapili pirátov

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 13:04 • 2 min
Scéna ako z Pirátov Karibiku, takto Rusi prekvapili pirátov

RIA Novosti - Po druhej svetovej vojne sa pirátstvo stalo pohromou námorníctva. Vláda Taiwanu, ktorá využila záštitu Spojených štátov, len za obdobie päť rokov okradla 43 britských, 14 panamských, 2 poľské a 2 grécke plavidlá. Celkovo sa jednalo zhruba o 110 obchodných a nákladných lodí.

slovakia

left justify in out

Jeden z najznámejších prípadov sa odohral v 70. rokoch, keď piráti napadli taliansku loď, ktorá prevážala urán. Skonfiškovali vtedy 200 ton tejto nebezpečnej rádioaktívnej látky a celú taliansku posádku zabili priamo na palube lode. Oficiálna tlač ZSSR nezverejňovala informácie o tom, že aj sovietske lode boli vystavené útokom – napadnuté boli ako tankery tak aj obchodné lode. Diplomati celé mesiace vyvíjali snahu na oslobodenie námorníkov z takéhoto "neoficiálneho" zajatia.

 

V roku 1954 došlo k zajatiu tankera "Tuapse", ktorý do Číny prevážal letecké palivo. Sovietski námorníci boli mučení, hladovali, vykonávali na nich fyzické tresty, nemali dovolené spať, snažili sa ich donútiť pracovať pre americkú anti-sovietsku propagandu.

 

ZSSR nemal s Taiwanom uzatvorené diplomatické styky, rokovania sa preto museli viesť prostredníctvom Francúzov. Protestné listiny boli doručené americkej vláde, pretože každému bolo jasné, kto nariadil zajatie sovietskej lode.

 

Zo 49 námorníkov, prežilo iba 29. Všetci sa vrátili domov po 13-tich mesiacoch ako hrdinovia. Zvyšok zajatých dopadol nasledovne: jeden spáchal samovraždu, dvaja zomreli na Taiwane, jeden sa zbláznil, kým bol v USA. Bolo potrebné zastaviť tieto útoky na lode sovietskej flotily.  

 

Po starostlivej príprave bola vykonaná špeciálna operácia vedená Ruskom.

 

Veľká vojenská vysadkarská loď bola zamaskovaná ako obchodná: zvýšili sa hradby, zmenil sa tvar nadstavieb, prelakovali ju. Cez diplomatické kanály vypustili informáciu, že ď preváža zlaté tehly a päť ton surového indického ópia pre sovietsky farmaceutický priemysel. V skutočnosti však bola na palube dobre vyzbrojená a výškolená vojenská jednotka námorných vysádkarov.

 

V oblasti prielivu Malacca, keď loď plávala medzi mnohými ostrovmi, na ňu zrazu zo všetkých strán zaútočili desiatky motorových člnov s ozbrojenými mužmi. Ale hneď ako zaútočili, dekoratívne zábradlia padli a piráti sa stretli s 300 námornými vysádkarmi, ktorí mali pušky, granátomety a guľomety veľkého kalibru. Stovky útočníkov bolo na mieste zabitých a na strane Rusov nebola ani jedna obeť.

 

Z diplomatických dôvodov tento príbeh nebol zverejnený, ale útoky na sovietske lode sa zastavili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies