Pirát: Za prepustenie novinára v Somálsku sme dostali 1,6 milióna dolárov

NETKY.SK • 24 September 2014, 18:37 • 2 min
Pirát: Za prepustenie novinára v Somálsku sme dostali 1,6 milióna dolárov

MOGADIŠO/BERLÍN - Za prepustenie nemecko-amerického novinára z takmer trojročného zajatia v Somálsku zaplatili vyjednávači výkupné vo výške 1,6 milióna dolárov, povedal dnes veliteľ somálskych pirátov, ktorí ho od januára 2012 zadržiavali.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Associated press.
     

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Michael Scott Moore bol prevezený letecky do kenskej metropoly Nairobi, kde mu nemecká ambasáda poskytuje lekársku starostlivosť. Podľa hovorkyne ministerstva sa mu "za daných okolností darí dobre".
     

Hovorkyňa Sawsan Chebliová uviedla, že osobitná krízová skupina ministerstva zahraničných vecí a federálnej polície od jeho únosu "veľmi úzko" spolupracovala s americkými orgánmi. Novinár v Somálsku zbieral podklady pre knihu o pirátstve.
     

Chebliová sa nechcela vyjadriť k tomu, ako došlo k jeho prepusteniu, ani k správam, že zaňho bolo zaplatené výkupné. Iba vyhlásila, že "nemeckú vládu nemožno vydierať".
     

Veliteľ pirátov v pobrežnom meste Hobyo, Bile Hussein, agentúre Associated Press povedal, že somálski piráti rokovali so somálskymi sprostredkovateľmi, ktorí vyjednávali v mene Berlína. Podľa Husseina už boli piráti unavení z dlhého zadržiavania Moora a čoraz viac sa obávali, že sa ho USA pokúsia oslobodiť silou.
     

Iba štyri dni po unesení Moora v severosomálskom meste Galkayo, keď išiel na aute z letiska, komando amerického námorníctva z osobitnej jednotky Seals oslobodilo pri nočnom útoku jedného Američana a jedného Dána. Zabili pri tom všetkých deviatich ľudí, ktorí ich v zajatí strážili.
     

Moore pracoval ako novinár na voľnej nohe pre nemecký magazín Der Spiegel. Má dvojaké občianstvo Nemecka i USA a trvale žije v Kalifornii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies