Pilotovaný let vesmírnej lode Orion posunuli až na rok 2023

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:53 • 2 min
Pilotovaný let vesmírnej lode Orion posunuli až na rok 2023

BRATISLAVA - Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) oznámili, že prvý pilotovaný let novej vesmírnej lode Orion sa uskutoční pravdepodobne až v roku 2023.

slovakia

left justify in out

Pôvodne ho pritom plánovali uskutočniť o dva roky skôr. K tomu rozhodnutiu dospeli po zhodnotení doterajšieho progresu, pričom identifikovali rôzne potenciálne hardvérové a softvérové problémy, ktoré by mohli spôsobiť nestihnutie pôvodného termínu.


Orion absolvoval prvý testovací let bez posádky vlani v decembri, pričom do vesmíru ho vyniesla raketa Delta 4 Heavy. V budúcnosti by však na tento účel mal slúžiť pripravovaný Space Launch System (SLS), ktorý chcú po prvý raz otestovať spolu s Orionom pri ďalšom bezpilotnom teste v roku 2018. Vtedy by mal byť tiež prvýkrát súčasťou Orionu aj servisný modul, ktorý však vyvíja Európska vesmírna agentúra (ESA). Až keď tento test dopadne dobre, bude môcť NASA začať s prípravami na pilotovaný let Orionu, ktorý má v budúcnosti slúžiť na pilotované misie na Mesiac, Mars či asteroidy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona