Pilotná prevádzka elektronických kolkov by mala začať v apríli

NETKY.SK • 20 Február 2014, 12:50 • 2 min
Pilotná prevádzka elektronických kolkov by mala začať v apríli

BRATISLAVA - V priebehu roka 2014 systém elektronických kolkov postupne nahradí súčasnú formu platenia poplatkov papierovými kolkovými známkami. Na úradoch, či polícii bude po novom možné platiť poplatky prostredníctvom samoobslužných kioskov, eKolkovačov, POS terminálov a softvérových pokladní.

slovakia

left justify in out

Nový systém elektronických kolkov, by občania a firmy mohli začať využívať už od apríla tohto roku. Vtedy totiž začne na vybraných pracoviskách Ministerstva vnútra SR pilotná prevádzka projektu. Na úradoch či polícii bude po novom možné platiť poplatky prostredníctvom samoobslužných kioskov, eKolkovačov, POS terminálov a softvérových pokladní. Platba za súdne a správne poplatky tak bude možná aj bezhotovostne. "V priebehu roka 2014 systém elektronických kolkov postupne nahradí súčasnú formu platenia poplatkov papierovými kolkovými známkami," informovalo agentúru SITA Ministerstvo financií SR. Počas celého roka 2014 však ešte bude možné využívať aj platby papierovými kolkovými známkami.

 

Ministerstvo financií chce zavedením elektronických kolkov zjednodušiť a sprehľadniť celý systém platieb súdnych a správnych poplatkov. Od existujúcich papierových kolkov sa nový systém odlišuje v tom, že za poskytnuté služby je možné zaplatiť okamžite a priamo na úrade. Štát tak získa informácie o tom, koľko a za aký úkon občan zaplatil. "Súčasný systém žiadne podobné zúčtovacie centrum nemá a príjmy úradov ako aj počty úkonov je možne sumarizovať len s časovým oneskorením," skonštatovalo ministerstvo a doplnilo, že rovnako by sa mala eliminovať aj možnosť podvodov pri výbere a platbe poplatkov. 

 

"Jednotlivé zariadenia budú dostupné v budovách, kde sídlia štátne úrady, prípadne priamo na ich priehradkách podľa objemu platieb za poplatky," informovalo ministerstvo. Znamená to teda, že samoobslužné kiosky budú na úradoch s vyšším objemom platieb a takzvané eKolkovače a softvér pokladne na úradoch s nízkym objemom platieb. Rezort financií taktiež upozornil, že sadzobník správnych a súdnych poplatkov má v súčasnosti viac ako tisíc položiek. Preto by mali byť v ponuke kioskov jednotlivé položky spájané do logických balíkov, respektíve služieb. "Napríklad, prihlásenie vozidla vyžaduje okrem poplatku za prihlásenie aj poplatok za evidenčné číslo, čo v menu kioskov bude jedna služba," uviedlo ministerstvo. 

 

Ako ďalej informoval rezort financií, vzhľadom na reformu ESO bol tiež upravený projektový plán a rozšírila sa aj skupina prevádzok, ktoré budú do systému zapojené. "V prvej fáze, v priebehu prvého polroka 2014, to postupne budú pracoviská Ministerstva vnútra SR ako polícia či kontaktné a administratívne miesta občana, a v ďalšej fáze ostatné úrady a súdy," uviedlo ministerstvo. Samoobslužné platobné kiosky už majú podľa vyjadrenia ministerstva finálnu funkcionalitu a dizajn. Keďže je však kľúčová bezpečnosť a spoľahlivosť celého systému, prebieha v súčasnosti komplexná testovacia fáza, a to konkrétne funkčné, integračné a záťažové testy. 

 

Náklady na zavedenie nového systému uhrádzania správnych a súdnych poplatkov vyčíslil štát na skoro 12 mil. eur. Suma 5,3 mil. eur je financovaná z eurofondov, zvyšok vykrýva zo svojich prostriedkov Slovenská pošta, ktorá je zároveň prevádzkovateľom celého systému. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini ešte v októbri minulého roka uviedol, že na ročnej prevádzke nového spôsobu platenia poplatkov by mal štát ušetriť 1 mil. eur. Doterajší model papierových kolkov štát pôvodne stál 8,9 mil. eur za rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona