Piloti Lufthansy budú v utorok opäť štrajkovať

NETKY.SK • 15 September 2014, 14:39 • 2 min
Piloti Lufthansy budú v utorok opäť štrajkovať

FRANKFURT - Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa budú v utorok opäť štrajkovať. V čase od 07:00 do 15:00 GMT by nemali odlietať z letiska vo Frankfurte žiadne diaľkové lety.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok odborová organizácia Vereinigung Cockpit (VC) zastupujúca zhruba 5 400 pilotov nemeckých aerolínií, ktorá oznámila už štvrtý štrajk pilotov nemeckej spoločnosti v priebehu troch týždňov.

 

Piloti Lufthansy sa snažia zvýšiť tlak na spoločnosť v rámci rokovaní o programe predčasného odchodu do dôchodku, pričom žiadajú, aby sa tento program zachoval aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať. Program vznikol pred 50 rokmi, kedy piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba osem rokov. Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014. 

 

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu. Rokovania s pilotmi sa pre Lufthansu stali naliehavejšími po tom, ako v júni zredukovala svoje plány zisku pre najbližšie dva roky. Teraz plánuje dosiahnuť za rok 2014 prevádzkový zisk 1 mld. eur, ktorý sa v roku 2015 má zdvojnásobiť na sumu 2 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies