Pilota vrtuľníka, ktorý spadol v Slovenskom raji, mohlo oslepiť slnko

NETKY.SK • 12 November 2015, 12:59 • 2 min
Pilota vrtuľníka, ktorý spadol v Slovenskom raji, mohlo oslepiť slnko

BRATISLAVA - Nehodu záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa zrútil v Slovenskom raji v júli tohto roka, nespôsobila technická porucha. Na svojom internetovom portáli o tom informuje dnes televízia JOJ.

slovakia

left justify in out

Za nešťastím, ktoré si vyžiadalo životy štyroch ľudí, je kombinácia dvoch hlavných faktorov, cituje televízia zo záverečnej správy vyšetrovateľov, ktorú má k dispozícii.

 

V záverečnej správe Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru sa konštatuje, že "hlavnou a bezprostrednou príčinou nehody bol stret vrtuľníka s oceľovými drôtmi elektrického vedenia natiahnutými ponad prielom rieky Hornád v previse, počas letu v prízemnej výške".

 

K nehode však podľa vyšetrovateľov prispelo aj počasie, predovšetkým západ slnka, ktorý mohol oslepiť pilota. "Svojím svitom v smere proti letu vrtuľníka pravdepodobne spôsobil prehliadnutie drôtov elektrického vedenia pilotom," píše sa v správe.

 

Let oproti zapadajúcemu slnku vykonali leteckí záchranári podľa vyšetrovateľov pravdepodobne z časovej tiesne pri záchrane pacienta. Identifikáciu elektric

 

V správe sa tiež konštatuje, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou nehody a oba motory vykazovali normálnu činnosť. Vrtuľník talianskej výroby do nehody absolvoval viac ako 21.000 letov.

 

Vrtuľník typu Augusta havaroval 17. júla počas záchrany desaťročného chlapca s úrazom hlavy, ktorý spadol do rokliny. Akcia sa odohrávala v mimoriadne náročnom teréne, pripomína portál noviny.sk. Stroj spoločnosti ATE, ktorá prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, bol v bezchybnom stave a letela s ním skúsená štvorčlenná posádka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona