Pilot havarovaného vrtuľníka vyhlásil, že je nevinný

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 12:19 • 2 min
Pilot havarovaného vrtuľníka vyhlásil, že je nevinný

GALANTA – Obžalobu pre prečin usmrtenia si dnes na Okresnom súde v Galante vypočul Ján D., ktorý pred dvoma rokmi havaroval s vrtuľníkom v rieke Váh pri Seredi.

slovakia

left justify in out

Nešťastie neprežil jeho trinásťročný syn Ján, pilot a ďalší dvaja pasažieri vyviazli s menšími zraneniami. Jánovi D. hrozí za usmrtenie vlastného syna z nedbanlivosti až päťročné väzenie. Svedok nehody Miloš Kučera potvrdil, že sa pilot po zrútení stroja zo všetkých síl snažil o záchranu svojho syna, ktorý zostal uväznený v ľadovej vode.


Podľa obžaloby vrtuľník Eurocopter začiatkom marca 2013 narazil do oceľového lana, ktoré bolo v katastri obce Vinohrady nad Váhom natiahnuté cez rieku Váh. Po páde do rieky sa stroj rozlomil, syn pilota sa vo vode udusil. Pilot Ján D. vyhlásil, že je nevinný. Podľa jeho vysvetlenia sa pokúsil o núdzové pristátie po tom, ako mu stroj signalizoval poruchu motora alebo prevodovky. Vodnú hladinu si za miesto núdzového pristátia vybral preto, aby zabránil prípadnému požiaru vrtuľníka. Podľa Jána D. išlo o druhý pokus o núdzové pristátie, prvý prerušil, pretože kontrolky, ktoré mali signalizovať poruchu, prestali svietiť. ,,Ak by tam nebolo to lano, určite by sa nestala žiadna tragédia,“ vyhlásil pilot. Podľa miestneho rybára Miloša Kučeru lano cez rieku natiahli asi deti.


Znalec Dalimír Pišťanský konštatoval, že obžalovaný je skúsený pilot s výcvikom v renomovaných leteckých školách, ktorý všetky preskúšania absolvoval na výbornú. Výber pristávacej plochy však podľa neho v tomto prípade nebol vhodne zvolený. ,,Je pozoruhodné, že si vybral túto plochu, väčšinou sa vyberá pre núdzové pristátie plocha, kde je čo najmenej prekážok,“ povedal znalec. Ján D. výber rieky na núdzové pristátie obhajoval strachom z požiaru, pretože ako automobilový pretekár bol na okruhu svedkom tragických dôsledkov požiaru auta.
Na dnešné pojednávanie neprišli ďalší pasažieri z vrtuľníka a niekoľkí ďalší svedkovia. Súd ich predvolá na ďalšie pojednávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies