Pilot Boeingu 737 sa o druhé pristátie pokúšal za reálneho letu prvýkrát

NETKY.SK • 19 November 2013, 09:15 • 2 min
Pilot Boeingu 737 sa o druhé pristátie pokúšal za reálneho letu prvýkrát

MOSKVA - Kapitán lietadla Boeing 737, ktoré sa v nedeľu zrútilo v ruskej Kazani, sa v osudný deň pokúšal vykonať manéver pristátia na druhý pokus prvýkrát za reálneho letu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti to dnes na tlačovej konferencii v Kazani priznal Aksan Ginijatullin, generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tatarstan, ktorej lietadlo patrilo. Dodal, že kapitán lietadla Rustem Salichov mal nalietaných vyše 2700 letových hodín, z toho 1000 v noci. Druhý pilot nalietal 1900 hodín. 

Ginijatullin uviedol, že vyšetrovatelia naďalej pracujú s piatimi verziami vyšetrovania zrútenia lietadla: mohlo ísť o chybu pilota, technickú chybu, nekvalitné palivo, chybu personálu v riadiacej veži a poveternostné podmienky. Jednoznačne však vylúčili, že príčinou tragédie bol teroristický útok. Generálny riaditeľ okrem toho informoval, že pôvodne malo na linke letieť lietadlo typu Bombardier, ale vzhľadom na vyšší počet cestujúcich ho nahradil práve Boeing 737.

Podľa nemenovaného vojenského letca, ktorého kontaktovala RIA Novosti, lietadlo malo zrejme pri začatí pristávacieho manévru vážne mechanické problémy, pravdepodobne s podvozkom alebo so vztlakovými klapkami na krídlach. V dôsledku toho pri nízkej rýchlosti a výške sa lietadlo začalo rútiť k zemi a posádke sa tomu nepodarilo zabrániť alebo na to už nemala dostatok času.   

Pri nedeľňajšom leteckom nešťastí zahynulo všetkých 50 ľudí na palube: 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Medzi obeťami je aj syn prezidenta Irek Minnichanov, šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov, jedna občianka Británie a dve Ukrajinky.

Čierne skrinky, ktoré sa v pondelok našli na mieste leteckého nešťastia, dopravili už medzičasom do Moskvy, kde ich spoločne s ruskými budú skúmať aj experti z americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy. Server Gazeta.ru informoval, že čierne skrinky sú veľmi poškodené. Lietadlo totiž po náraze explodovalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies