Piko - skutočný príbeh ľudí, ktorých spojilo osudové prekliatie drogy

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:23 • 2 min
Piko - skutočný príbeh ľudí, ktorých spojilo osudové prekliatie drogy

Piko - skutočný príbeh ľudí, ktorých spojilo osudové prekliatie drogy

slovakia

left justify in out

img

Do slovenských kín prichádza český hraný film s dokumentárnymi sekvenciami - Piko. Snímka, ktorá dostala názov podľa jedného z mnohých pomenovaní pervitínu, prináša autentické príbehy "variča" a jedného z objaviteľov kryštalickej formy tejto drogy Pavla Gregora, policajta Fífu z protidrogovej centrály a hudobníka z kedysi populárnej skupiny Vitacit Dana Horynu, ktorý prepadol drogovej závislosti.
Napriek tomu, že minulý režim považoval drogy a podobné látky za výplod kapitalistického sveta, socialistický občan ich k životu nepotreboval, bolo to práve Československo, kde sa vo veľkom začal variť pervitín. Gregor stál pri jeho zrode, niekoľkokrát sa dostal do pekla drogovej závislosti a ocitol sa aj na hranici života a smrti.
Úlohu najvýraznejšieho vynálezcu a "variča" pervitínu v Česku, Gregora, stvárnil v novej českej snímke herec Rosťa Novák, pre ktorého je Piko prvá filmová skúsenosť. "Divadlo robím od roku 1998, prešiel som x kamerovými skúškami, vždy som sa dostal do posledného kola a nikdy to nevyšlo," uviedol v rozhovore pre TASR Novák s tým, že zrazu prišla ponuka nakrúcať film s režisérom Tomášom Řehořkom od producenta Pavla Melounka, ktorý sa však už premiéry nedožil.
"Bez kamerových skúšok, prosto mi povedali, že chcú mňa a ja som po prvý raz v živote cítil dôveru," komentoval spoluprácu herec, ktorý má aj osobné skúsenosti so závislosťou z detstva. "S Pavlom (Gregorom) som sa niekoľkokrát stretol pred nakrúcaním, prebrali sme celý jeho život, ale aj môj, pretože môj otec sa dvakrát liečil zo závislosti od alkoholu," vysvetlil herec, ktorý sa v Prahe venuje pohybovému divadlu, čo využil aj pri filmovaní scén zobrazujúcich stavy po aplikácii drogy alebo "na detoxe".
Tvorcovia snímky, s výnimkou Dana Horynu, vyhlasujú, že film, ktorý mal byť pôvodne celovečerným dokumentom, nemá ambíciu diváka vychovávať. "Nechceli sme nakrúcať výchovný protidrogový film, chceli sme zaznamenať osud Pavla Gregora, Zdeňka Zavázala a Dana Horynu, ktorý bol prvým, ktorý si drogu, v tej podobe aká bola, aplikoval," uviedol producent David Prudký.
Frontman legendárnej rockovej kapely Vitacit, ktorý pred niekoľkými rokmi konvertoval na budhizmus a dnes žije bez drog a pracuje ako terapeut, však svoj vstup a účasť na projekte komentoval práve opačne. "To nie je vzdialená, je to nedávna minulosť, zasiahla životy mnohých ľudí tak, že ich vlastne zabila. Dnes je mladých ľudí, ktorí začínajú s drogami skoro, s geometrickým radom narastajúci počet, pre nich sme to robili," uviedol prvý muž, ktorý prípravok P. Gregora vyskúšal a tiež prvý človek, ktorý ho ako jeden z mála prežil.
Film Piko produkovala spoločnosť First Film v spolupráci s Českou televíziou. Do českej i slovenskej kinodistribúcie prichádza v rovnakom čase - vo štvrtok 11. novembra. Distribútorom na Slovensku je Continental film.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies