Pije vaše dieťa dostatok tekutín? Pozor, slabý pitný režim spôsobuje mentálne problémy!

NETKY.SK • 10 Január 2019, 11:25 • 2 min
Pije vaše dieťa dostatok tekutín? Pozor, slabý pitný režim spôsobuje mentálne problémy!

Pitný režim má na mentálnu výkonnosť detí mimoriadny vplyv.

slovakia

left justify in out

Naše telo tvorí zo sedemdesiatich percent voda. Preto nie je žiadnou novinkou, že dostatočná hydratácia organizmu je nesmierne dôležitá pre naše každodenné fungovanie. Na pitie však často zabúdame, pretože necítime smäd. V tomto smere sú deti ohrozenou skupinou, dehydratáciu totiž pociťujú relatívne neskoro. A na to si treba dať pozor, nakoľko takýto stav môže mať na mentálny výkon dieťaťa veľmi negatívny dopad.

 

img

 

Podľa štúdie, ktorú realizovali v Francúzsku, má dehydrované dieťa oveľa slabšiu schopnosť pamätať si nové informácie a tiež si ich vybavovať. Okrem toho má problémy so sústredením, nedokáže sa koncentrovať. Experiment dokázal, že stačilo podať deťom pred testom 300 ml vody a ich výsledky boli oprosti ostatným respondentom výrazne lepšie.

 

Okrem dosahovania lepšieho mentálneho výkonu sa ukázalo, že dostatočný príjem vody má vplyv aj na náladu a pocity. Už 45 minút po vypití 400 ml vody mali deti oveľa väčší pocit šťastia. Rovnako aj ich vizuálna pozornosť dosahovala vyššiu úroveň.

 

 

img

 

Odborníci upozorňujú, že obzvlášť veľký pozor by si mali na pitný režim svojho potomka dávať rodičia s deťmi trpiacimi syndrómom ADHD, teda poruchami pozornosti. Tie totiž trpia dehydratáciou najčastejšie a pritom sa potvrdilo, že dostatok tekutín mimoriadne zlepšuje ich pozornosť a utlmuje negatívne prejavy správania.

 

Lekári teda odporúčajú, aby ste u svojho dieťaťa už od útleho detstva vybudovali návyk na pravidelné pitie vody, a to najmä pred tým, než majú podať určitý psychický výkon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies