Pietny akt v Oslo oficiálne ukončil mesačné obdobie smútku po masakre

NETKY.SK • 22 August 2011, 12:35 • 2 min
Pietny akt v Oslo oficiálne ukončil mesačné obdobie smútku po masakre

Pietny akt v Oslo oficiálne ukončil mesačné obdobie smútku po masakre

slovakia

left justify in out

img

V Nórsku sa dnes uskutočnil národný pietny akt na pamiatku 77 obetí, ktoré zomreli pri vyčíňaní pravicového radikála 22. júla. Najvyšší štátni predstavitelia na čele s kráľom Haraldom, príbuzní obetí i ľudia, ktorí jeho útok prežili, ako aj celá krajina týmto aktom oficiálne ukončili mesačné obdobie smútku po masakre.
      Nórsky kráľ Harald povedal, že "ako otec, starý otec a manžel si dokáže predstaviť pocity a stratu" tých, ktorí prišli o svojich milovaných a dodal, že žiaľ "má mnoho tvárí". Vyjadril však presvedčenie, že Nóri svoju bolesť prekonajú a udržia si schopnosť žiť voľne a slobodne vo svojej krajine.
            Oficiálna ceremónia sa uskutočnila v Spektrum aréne v Oslo, kde sa tradične koná koncert pri príležitosti odovzdania Nobelovej ceny za mier. Okrem obetí dnes vzdali hold aj tým, ktorí streľbu masového vraha na rekreačnom ostrove Utöya prežili, pracovníkom záchrannej  služby a dobrovoľníkom, ktorí sa zúčastnili na záchranných snahách. V priamom prenose rozlúčku prenášala nórska televízia.
      Medzi 6700 hosťami boli členovia nórskej vlády a parlamentu na čele s premiérom Jensom Stoltenbergom, nórska kráľovská rodina, prezidenti Fínska a Islandu, švédska kráľovská princezná Viktória, dánsky korunný princ Frederik, všetci premiéri severských štátov a diplomati z mnohých krajín.
      Ešte pred koncertom nórska kráľovská rodina a členovia vlády položili kvety pred katedrálu v Oslo.
      Smútočný akt otvorila nórska speváčka a autorka piesní Susanne Sundför s klasickou ľudovou piesňou Moja malá krajina. Nasledovali ju ďalšie nórske celebrity zo sveta hudby, vrátane popovej skupiny z A-ha z 80. rokov, sopranistky Sissel Kyrkjebö, raperského dua Carpe Diem a Nórskeho rozhlasového orchestra. Päť nórskych hercov prečítalo mená všetkých obetí útokov.
      Inde v meste boli štátne zástavy stiahnuté na pol žrde a ľudia prichádzali s kvetmi pred katedrálu.
      Na internete sa ľudia pripájali k spomienke na sociálnej sieti Twitter účasťou v kampani  - napíš Utöya a "zasvieti svetlo pre demokraciu". Vždy, keď niekto spomenul na Twitteri meno ostrova, webová stránka www.light4utoya.net pridala ďalšie svetlo na mapu sveta.
      V pondelok sa nórske deti vrátia po letných prázdninách do škôl a mnohé z nich sa stretnú s prázdnymi stoličkami svojich priateľov, ktorí v útokoch zahynuli.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies