Piešťanskí seniori nechcú zrušenie letiska,píšu ministrovi, predsedovi kraja a primátorovi

NETKY.SK • 14 November 2016, 13:57 • 2 min
Piešťanskí seniori nechcú zrušenie letiska,píšu ministrovi, predsedovi kraja a primátorovi

PIEŠŤANY – Seniorský parlament (SP) mesta Piešťany, ktorý zastupuje viac ako 7000 starších občanov, poslal list ministrovi dopravy, predsedovi Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) i primátorovi. Vyjadruje v ňom znepokojenie nad ďalším osudom miestneho letiska. Zdôrazňuje v ňom, že Letisko Piešťany, a. s., nie je majetkom členov valného zhromaždenia spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Seniori požadujú, aby akcionári – TTSK, štát a mesto viedli a. s. k prospechu občanov mesta a regiónu, pričom jeho zrušenie takýmto krokom podľa nich nie je. V otvorenom liste sa SP odvoláva na štúdiu katedry leteckej dopravy Žilinskej univerzity, v ktorej sa konštatuje, že "ak dôjde k zrušeniu obchodnej prevádzky alebo zatvoreniu letiska, k jeho obnoveniu nikdy nedôjde. S rastom životnej úrovne bude dochádzať k nárastu dopytu po leteckej doprave podobne ako v iných krajinách s vyššou životnou úrovňou". SP sa preto obracia so žiadosťou, aby akcionári urobili všetky potrebné kroky, aby letisko, založené v roku 1926, zostalo zachované pre ďalšie generácie. TASR informoval predseda SP Jiří Rais.

 

O osude letiska by malo rozhodnúť valné zhromaždenie a. s., zvolané na 29. novembra. Letisko má dlhodobé problémy, nepodarilo sa mu nájsť strategického partnera. V súčasnosti predstavuje jeho dlh 1,77 milióna eur, pričom nezaplatená daň z nehnuteľnosti je vo výške 519.000 eur a nevyplatené odmeny členom predstavenstva s úrokmi z omeškania 589.000 eur. Podľa poskytnutých podkladov od SP Letisko Piešťany, ktoré dlhodobo zápasilo s problémami, priznávalo odmeny predstavenstvu a dozornej rade nad úrovňou odmien ostatných letísk na Slovensku. V roku 2012 to bolo napríklad 143.831 eur oproti 37.502 eur letiska Poprad-Tatry či 12.800 letiska Sliač. Vlani priznalo piešťanské letisko odmeny 58.418 eur, v Poprade to bolo 22.597 eur a na Sliači 28.960 eur.

 

Ďalšiu čiastku dlhu tvorí záväzok voči členovi dozornej rady, právnikovi Petrovi Sopkovi, ktorého kancelária od roku 2015 spoločnosť aj zastupuje. Ako fyzická osoba zapožičal viac ako 300.000 eur. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v Piešťanoch sa v uplynulom týždni v tomto kontexte ozvali hlasy z obavy o vytunelovanie spoločnosti. Podľa portálu zpiestan.sk na základe zabezpečovacieho prevodu práva je teraz tento člen dozornej rady dočasným vlastníkom pozemku, kde stojí vzletová, pristávacia a rolovacia dráha. "Mám dôvod si na základe toho celého myslieť, že je to dopredu naplánované, pripravený tunel, dostať letisko do úpadku, začať likvidáciu a dostať sa k majetku spoločnosti za minimálnu sumu," povedal podľa portálu zpiestan.sk na MsZ zástupca primátora Piešťan Michal Hynek.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies