Piešťanské letisko by sa mohlo administratívne včleniť do bratislavského

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 14:47 • 2 min
Piešťanské letisko by sa mohlo administratívne včleniť do bratislavského

PIEŠŤANY – Na mimoriadnom valnom zhromaždení (VZ) spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., sa jej akcionári zaoberali možnosťou administratívneho začlenenia do medzinárodného Letiska M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. Mohol by to byť spôsob, ako zachrániť piešťanskú letiskovú spoločnosť, ktorá bojuje už dlhšie s existenčnými problémami.

slovakia

left justify in out

Predseda predstavenstva Tibor Mikuš, ktorý zastupuje najväčšieho z troch akcionárov – Trnavský samosprávny kraj (TTSK), po skončení rokovania povedal, že VZ prijalo výzvu, na ktorej základe by sa mohli začať rokovania o tejto veci na relevantnej úrovni.

 

"Z pohľadu odborníkov, i môjho, má letisko strategický význam pre potreby Slovenska i letiska v Bratislave," povedal Mikuš. Piešťany by mohli fungovať ako záložné letisko pre Bratislavu.

 

„Ak by vznikla mimoriadna bezpečnostná situácia, alebo riziková z dôvodu preťaženia či klimatických podmienok. Takúto zálohu má mať bratislavské letisko nie v Rakúsku, ani v Česku, ani v Maďarsku, ale na Slovensku,“ povedal Mikuš.

 

Vzdialenosť Piešťan od hlavného mesta (80 kilometrov) ho k tomu predurčuje. Mikuš dodal, že verí, že sa podarí piešťanské letisko zachovať, ale podľa neho to bez pomoci štátu nepôjde. Všetky predchádzajúce rokovania s potenciálnymi investormi alebo záujemcami o spoluprácu, ako uviedol, skončili neúspechom.

 

Dnešné VZ adresovalo výzvu aj všetkým veriteľom spoločnosti, aby kapitalizovali svoje pohľadávky. Záväzky sa spolu pohybujú podľa Mikuša na úrovni 1,6 milióna eur, pričom TTSK opakovane do spoločnosti vlial svoje finančné prostriedky, aby zabezpečil riadny chod letiska. Najväčším veriteľom je najmenší akcionár, mesto Piešťany, ktorý podľa Mikuša v poslednom období "robí nepriateľské kroky voči letiskovej spoločnosti". Kapitalizovanie pohľadávky by podľa predsedu predstavenstva malo brať ako svoju povinnosť. Vzťahy medzi mestom a TTSK sú v tomto ohľade napäté.

 

Primátor Piešťan Miloš Tamajka po skončení rokovania povedal, že mesto si uplatnilo záložné právo na letiskové pozemky v snahe zabrániť rozpredaniu letiska. "My to nechápeme ako protizákonný krok, zaoberá sa tým prokuratúra," povedal. Dodal, že mesto dalo vypracovať ekonomickú analýzu a plán konsolidácie, orgány spoločnosti sa tým budú zaoberať na riadnom VZ v júni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona