Piešťanská Sĺňava: Za svoje pomenovanie vďačí vysokému počtu slnečných dní v roku

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 15:46 • 2 min
Piešťanská Sĺňava: Za svoje pomenovanie vďačí vysokému počtu slnečných dní v roku

PIEŠŤANY – Vodnú nádrž Sĺňava v Piešťanoch na Váhu postavili pre 54 rokmi. Je súčasťou vodného diela Drahovce-Madunice, ktoré je posledným stupňom Sústavy vážskych kaskád. Sĺňava vznikla prehradením Váhu haťou v Drahovciach na mieste mŕtvych ramien, lužných lesov a nivných lúk.

slovakia

left justify in out

Vodné dielo odvádza zo Sĺňavy vodu, slúži na čiastočné zníženie povodňových prietokov, má energetické využitie, zavlažuje región a je tiež zdrojom chladiacej vody pre jadrovú elektráreň v neďalekých Jaslovských Bohuniciach. Sĺňava zaberá plochu 430 hektárov. Pri dĺžke 6,4 a šírke 2 km je schopná pojať viac ako 12 miliónov kubických metrov vody a už niekoľkokrát dokázala mesto a región ochrániť pre hroziacimi záplavami. Za svoje pomenovanie vďačí vysokému počtu slnečných dní v roku. Okrem primárnej úlohy je však Sĺňava, ktorá pôvodne vznikla ako akumulačná nádrž madunickej hydroelektrárne, verejnosťou vnímaná ako lokalita kvalitnej rekreácie a relaxu. Kolookruh okolo vodnej nádrže má 12 kilometrov. Keď vodohospodári pred zhruba šiestimi rokmi prikývli mestu a priaznivcom cyklistiky na sprístupnenie hate v Drahovciach, spojili tak ľavý a pravý breh vodného diela a umožnili Piešťancom využívať ho na aktívny oddych. Peší prechod celej trasy trvá asi tri hodiny, na bicykli približne 45 minút. Hať však nie je otvorená vždy, v zime je neprejazdná a v lete sú vytýčené otváracie hodiny. Na oboch stranách Sĺňavy sa nachádza niekoľko zastávok na občerstvenie. Okrem toho je ideálna pre rybolov, vodné športy, kanoistiku, jachting, člnkovanie, je tam vodnolyžiarsky vlek a lodenica. Na Sĺňave je i umelo vytvorený vtáčí ostrov Čajka, ktorý sa stal hniezdiskom veľkých kolónií rybára riečneho a viacero druhov čajok. Je zimoviskom vzácnych arktických i teplomilných druhov vtáctva. Vodné plochy sú zase dôležitou oddychovou lokalitou vodného vtáctva pri jarnej a jesennej migrácii Považím. Sĺňava je zahrnutá do zoznamu vzácnych vtáčích území Európy. Známu rekreačnú zónu v roku 2007 vodohospodári podrobili po 39 rokoch nepretržitého fungovania revízii, kedy vypustili Sĺňavu i prívodné kanály. Potom nasledovali prehliadky a opravy betónových konštrukcií a tesnenia hrádzí, dno vyčistili od nánosov a nahádzaných predmetov. Urobili práce zhruba za 1,5 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona