Pieskovisko môže byť zdrojom viacerých nákaz

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 09:38 • 2 min
Pieskovisko môže byť zdrojom viacerých nákaz

BRATISLAVA - Na pieskoviskách striehnu na deti viaceré zdravotné riziká. V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene môžu nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami ako toxokaróza, toxoplazmóza či salmonelóza.

slovakia

left justify in out

Riziká z mechanického poškodenia predstavujú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

"V prípade mechanického poranenia dieťaťa napríklad znečistenou injekčnou striekačkou je nutné ranu ošetriť a dezinfikovať a informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe," radia odborníčky z ÚVZ SR. Tým môže byť možnosť očkovania proti hepatitíde typu A a B, pravidelné sérologické vyšetrenia, respektíve sledovanie zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov. Okrem mechanického poranenia dieťaťa sa totiž hrozí najmä nakazenie sa vírusovými hepatitídami a HIV.

 

V rámci prevencie voči týmto nákazám je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. "Čo sa týka pieskovísk, sú potrebné pravidelné kontroly, zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk a ich čistenie od ihiel a odpadkov. Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania," informuje ÚVZ SR.

 

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška ministerstva. Podľa nej prevádzkovateľ pieskoviska pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva vodou najmenej raz za dva týždne počas sezóny, o čom musí viesť záznamy. Sezónou sa rozumie obdobie od prvého marca do 30. novembra. Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona