Pieniny lákali v sezóne nedotknutou prírodou i východom slnka

NETKY.SK • 3 November 2016, 10:35 • 2 min
Pieniny lákali v sezóne nedotknutou prírodou i východom slnka

ČERVENÝ KLÁŠTOR – Návštevnosť najmenšieho národného parku na Slovensku, Pieninského národného parku (PIENAP) z roka na rok stúpa.

slovakia

left justify in out

Medzi najatraktívnejšie miesta patrí tiesňava na slovensko-poľskej hranici Prielom Dunajca. „Počas 27 sčítacích dní navštívilo prielom 36-tisíc ľudí. Spočítavali sme turistov počas pracovných dní v utorok a štvrtok od rána od 9:00 do 15:30. Ak to spriemerujeme, od 1. mája do 15. septembra nás navštívilo viac ako 156-tisíc ľudí,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Správy PIENAP Vladimír Kĺč. Väčšinu z tohto počtu ľudí podľa jeho slov tvorili cyklisti, bolo ich takmer 118-tisíc.


Podľa Kĺča sú však počty návštevníkov v Pieninskom národnom parku len orientačné. „Nepočítali sa turisti napríklad počas víkendov, ktoré sú spravidla silnejšie ako pracovné dni a návštevnosť v prielome je v čase od 7:00 do 19:00 intenzívna. To znamená, že číslo, ktoré takýmto sčítaním dostávame, sa blíži reálu na spodnej hranici. Predpokladáme, že je ešte o niečo vyššie,“ uviedol riaditeľ Správy PIENAP. Národnému parku zatiaľ chýbajú sčítacie zariadenia, ktoré by ponúkli väčší prehľad. V budúcnosti by ich chceli kúpiť prostredníctvom pripravovaného projektu.


Ľudí do Pienin, ktoré sa rozprestierajú na slovensko-poľskej hranici, láka podľa Kĺča najmä nedotknutá príroda. „Na slovenskej strane národného parku ponúka návštevníkom krásne výhľady, bez stožiarov a nejakých viliek,“ uviedol. Práve toto vedia podľa jeho slov oceniť predovšetkým návštevníci zo zahraničia. Viacerí turisti prichádzajú do národného parku aj pozorovať východ slnka, a to na Lesnícke sedlo na východnom okraji Pienin. „Počas sezóny tam býva pri východe slnka toľko fotografov, že je potrebné čakať na dobré miesto,“ skonštatoval Kĺč. K návštevnosti národného parku však podľa jeho slov tento rok prispela aj politická situácia vo svete. „Mnoho ľudí vynechalo zahraničné destinácie a rozhodli sa spoznávať Slovensko. Stáva sa nám, že k nám prichádzajú ľudia, ktorí hovoria, že sú veľkí cestovatelia, precestovali veľa krajín, ale svoje Slovensko veľmi nepoznajú,“ informoval.


Krásu Prielomu Dunajca možno obdivovať nielen po turistickom chodníku, ale aj prostredníctvom najväčšej atrakcie Pienin, splavovaním Dunajca na pltiach. Správa národného parku zatiaľ na štatistikách v tejto súvislosti pracuje. V minulom roku však slovenské plte prepravili viac ako 81-tisíc návštevníkov.


Osvedčilo sa tiež Infocentrum Správy PIENAP v Spišskej Starej Vsi s expozíciou pieninskej prírody, ktoré v tomto roku približne do konca septembra navštívilo viac ako 2 300 ľudí. „Infocentrum sme otvorili v roku 2013, v prvom roku ho navštívilo 1 300 ľudí, tento počet každý rok rastie, je zaujímavé pre dospelých i deti. Približujeme v ňom pieninské biotopy, deti sa môžu oboznámiť so zvieratami, nachádza sa tam viac ako sto druhov preparátov,“ informoval ďalej riaditeľ Správy PIENAP. Návštevnosti tento rok podľa jeho slov pomohlo aj osadenie informačných turistických tabúľ popri cestách, ktoré na expozíciu pieninskej prírody upozorňujú. Tento rok si ju prišli pozrieť nielen Slováci, ale aj zahraniční turisti. „Najviac nás teší, že sa k nám ľudia vracajú, najmä Česi. Mávame návštevníkov, ktorí u nás boli napríklad minulý rok a tento rok sem prišli opätovne už s väčšími skupinami. Z exotickejších návštevníkov sme tu mali Nový Zéland, Izrael, Kóreu i Ameriku,“ dodal Kĺč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies