Picassov obraz Sediaca žena v modrých šatách vydražili za 45 miliónov dolárov

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 09:17 • 2 min
Picassov obraz Sediaca žena v modrých šatách vydražili za 45 miliónov dolárov

NEW YORK - Jeden z najznámejších obrazov Pabla Picassa s názvom "Sediaca žena v modrých šatách" vydražili v noci nadnes v New Yorku za 45 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Na predmetnom portréte je zobrazená Dora Maarová, jedna z mnohých mileniek tohto španielskeho majstra. Maľba z roku 1939 bola počas druhej svetovej vojny ukoristená nacistami, zachránilo ju však francúzske hnutie Résistance.

 

Podľa aukčného domu Christie's obraz získal nemenovaný kupca z USA, pričom pred šiestimi rokmi sa toto dielo predalo za 26 miliónov dolárov. Iný Picassov obraz "Alžírske ženy" sa v roku 2015 predal za rekordných 179 miliónov.

 

Maarová a Picasso mali deväť rokov búrlivý vzťah. V čase vzniku daného obrazu mala ona 31 rokov, on 58. Ide o jeden z najlepších obrazov jeho stredného tvorivého obdobia, inšpirovaný láskou a silnou sexuálnou túžbou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona