Piaty najväčší producent kávy na svete je v ohrození v dôsledku klimatických zmien

NETKY.SK • 28 August 2017, 11:12 • 2 min
Piaty najväčší producent kávy na svete je v ohrození v dôsledku klimatických zmien

ADDIS ABEBA - Dôsledky globálneho otepľovania ovplyvňujú životy približne 15 - miliónov etiópskych poľnohospodárov, ktorí sa vo veľkej miere živia kávovým priemyslom. Etiópiu v posledných rokoch trápia obrovské suchá, ktoré výrazným spôsobom prispeli k zníženiu produkcie kávy v krajine.

slovakia

left justify in out

Etiópia je najväčším producentom kávy v Afrike a piatym svetovým vývozcom. Žiaľ obrovské suchá, ktoré zasiahli krajinu v posledných rokoch majú nepriaznivý dopad na ich celkovú produkciu. "Množstvo kávy, ktoré môžeme vyrobiť kolíše najmä v období sucha, kedy je až príliš veľa slnka," uviedol miestny poľnohospodár Kebede Garmamu.


Podľa prieskumov a štúdie, v Etiópii je ohrozených až 60% pôdy, ktorá sa používa na pestovanie kávy. Tá by sa do konca tohto storočia mohla zmeniť na nevhodnú na dopestovanie tohto obľúbeného nápoja. Kávové plantáže potrebujú priemerné teploty medzi 15 až 26 stupňov Celsia, aby sa im darilo.
 
Poľnohospodári teraz prijímajú mimoriadne opatrenia a pestujú alternatívne plodiny na boj proti tomuto problému. Niektorí farmári sadia falošné banánové stromy len preto, aby ochránili svoje kávovníky pred silným slnečným žiarením, ktoré im poskytujú potrebný tieň.
  
Pri vyšších teplotách, najmä v oblastiach s nízkou pôdou, sa výskumníci domnievajú, že poľnohospodári by mohli štvornásobne zvýšiť výnosy tým, že sa presunú do vyšších regiónov s vhodnejšou klímou. Etiópska vláda, ktorá si uvedomuje drvivé dopady na tunajšiu ekonomiku, sa zamerala na pomoc miestnym poľnohospodárom pri zvládaní vplyvov otepľovania. Káva je pre krajinu tou najdôležitejšou plodinou.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies