Piatok trinásteho: Prečo majú z tohto dňa ľudia obavy?

NETKY.SK • 13 November 2015, 09:11 • 2 min
Piatok trinásteho: Prečo majú z tohto dňa ľudia obavy?

BRATISLAVA – Dnes je piatok trinásteho. Najmä tí poverčivejší si asociujú tento deň s tým, že sa im stane nešťastie. Ako vznikol „strach“ z piatku trinásteho?

slovakia

left justify in out

Johann Wolfgang Goethe zostával v ten deň v posteli, Napoleon odmietal bojovať a britský premiér Winston Churchil zásadne nikam necestoval.

 

Friggatriskaidekafóbia a Paraskevidekatriafóbia sú dva termíny, ktorými sa označuje strach z piatku trinásteho. Podľa Doktora Dosseyho, ktorý definoval druhý termín až 21 miliónov Američanov trpí práve touto fóbiou. Odkiaľ sa vzali povery o piatku trinásteho?

 

Tá najrozšírenejšia sa viaže k ukrižovaniu Ježiša Krista. Toho mali ukrižovať v piatok a číslo 13 sa viaže k Poslednej večeri , na ktorej sa zúčastnilo trinásť hostí, a práve tým v poradí trinástym bol zradca Judáš.

 

V knihe Da Vinciho kód sa piatok trinásteho viaže s rytierskym rádom Templárov. Podľa historikov 13 Októbra 1307, francúzsky Kráľ Filip IV obvinil templárov z herézy a rytierov začali perzekuovať. 13.10 1307 bol piatok.

 

V škandinávskej  mytológii, Frigga – bohyňa lásky a plodnosti bola označená za bosorku a následne vyhnaná po tom, čo miestne kmene konvertovali ku kresťanstvu. Podľa legendy sa každý piatok bohyňa spolu s diablom a jedenástimi čarodejnicami (čiže dohromady 13) vracia aby robila ľuďom zle.

 

Napriek tomu, však nie sú známe žiadne písomné dokumenty spred roku 1900, ktoré by označovali práve piatok 13. za špeciálny deň. Za našu poverčivosť pravdepodobne môže novela Thomasa W. Lawsona s názvom Piatok, trinásteho, ktorá rozpráva príbeh o pracovníkovi burzy, ktorý sa rozhodne, že práve v piatok trinásteho položí Wall Street. Zhodou okolností v tom istom roku v piatok 13. Decembra 1907 zasiahla búrka loď menom Lawson a loď stroskotala.

 

Nikto však presne nevie prečo práve piatok 13. je označovaný za nešťastný deň. Je to možno spôsobené aj tým, že s číslo 13 je označované ako nešťastné číslo. Viera v nešťastnú trinástku dokonca prinútila developerov vysokých budov a hotelov, aby číslom 13 neoznačovali poschodia.

 

Podľa výpočtov do roka bývajú jeden až tri piatky trinásteho. Za sto rokov ich je približne 171 alebo 172.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies