Piatok bude v Bratislave Dňom bez áut

NETKY.SK • 17 September 2015, 11:23 • 2 min
Piatok bude v Bratislave Dňom bez áut

BRATISLAVA - Piatok bude v Bratislave Dňom bez áut. Bratislavská radnica preto vyzýva ľudí, aby na cestu do práce zvolili iný spôsob dopravy a svoje autá v tento deň nechali doma. Hlavné mesto sa aj takýmto spôsobom zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa každoročne snaží priviesť ľudí k využívaniu alternatívnych spôsobov dopravy.

slovakia

left justify in out

„Európsky týždeň mobility ponúka ten správny priestor na to, aby sa ľudia zamysleli nad alternatívnym spôsobom prepravy a vybrali si ten, ktorý im je najbližší. Pevne verím, že ľudia túto možnosť využijú a že nielen tento piatok bude dňom bez áut," uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kohútiková z kancelárie primátora Bratislavy.

 

Vyvrcholením Európskeho týždňa mobility bude piatkový program Mobility Happening na Námestí SNP. Námestie i úsek od Uršulínskej ulice po Kamenné námestie a Klobučnícku ulicu bude v piatok od 08:00 do 20:00 uzavreté a premení sa na zónu bez áut s atrakciami na tému alternatívnej dopravy v meste, informovala Kohútiková. Svoje cyklistické zručnosti si budú môcť malí i veľkí návštevníci vyskúšať spolu s horským cyklistom Filipom Polcom na pumptrackovej dráhe, vystavené budú napríklad aj bambusové bicykle. Chýbať nebude mobilné dopravné ihrisko s dopravným kurzom pre deti, jazdy na elektrobicykloch či prezentácia elektromobilov.

 

Jednou z aktivít Európskeho týždňa mobility je aj bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD pre držiteľov vodičských preukazov. Akcia potrvá ešte do 22. septembra a platí len v denných spojoch MHD. No nočné, prímestské či prihraničné spoje si už budú musieť aj držitelia vodičských preukazov kúpiť cestovný lístok.

 

Do Európskeho týždňa mobility sa tento rok zapája vyše 1 000 miest z 33 rôznych krajín. Cieľom projektu je podpora alternatívnych spôsobov dopravy a ich využívania pre zdravšie, krajšie a čistejšie mesto. Aktuálny ročník sa nesie v duchu multimodality dopravy s motivačnou výzvou Vyber - zmeň - kombinuj! a nosnou témou v Bratislave bude aj 120. výročie električkovej dopravy v hlavnom meste. Bratislava tak chce upriamiť pozornosť ľudí na možnosti alternatívneho cestovania MHD, bicyklami alebo dopravnými prostriedkami s alternatívnym pohonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies