Piatkovú Noc hudby odštartujú zvony na Michalskej veži

NETKY.SK • 14 Jún 2012, 07:01 • 2 min
Piatkovú Noc hudby odštartujú zvony na Michalskej veži

Piatkovú Noc hudby odštartujú zvony na Michalskej veži - Kultúra V hlavnom meste sa bude v piatok (15. 6.

slovakia

left justify in out

img

V hlavnom meste sa bude v piatok (15. 6.) hrať až do neskorej noci. Po noci divadiel, literatúry či múzeí totiž prichádza aj Noc hudby. Jej prvý ročník v piatok napoludnie symbolicky otvoria zvony na Michalskej veži a fanfárové kvinteto. Okrem Bratislavy sa do podujatia zapojí ďalších 19 slovenských miest.
      Hudba rôznych žánrov bude po celom Slovensku znieť nielen v koncertných sálach, kaviarňach, hudobných kluboch, ale aj v kostoloch, školách, múzeách, knižniciach či kultúrnych centrách. "Chceme sprostredkovať aj nekoncertnému publiku všetkých vekových kategórií hudbu na všedných aj nevšedných miestach," uviedla Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra, ktoré projekt organizuje. Na festivale budú môcť záujemcovia počuť džez, rock, folk, operu, klasiku či folklór. Na svoje si prídu aj priaznivci elektroniky a chýbať nebudú ani fúzie jednotlivých žánrov starej, novej, svetskej a sakrálnej hudby. To všetko návštevníkom zahrajú orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli. Po celom Slovensku sa uskutoční viac ako 60 hudobných podujatí.
      Na maratóne v Bratislave vystúpia napríklad zoskupenia elektronickej hudby All Good Funk DJs Magálová & Yanchi, Gryllz, Chaosdroid, Herzog Herzog, Johnny Fox a Pjoni, kultová bratislavská kapela Živé kvety, gastro lo-fi folk kapela Nasládle sušienky či Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala. Bratislavčanom zahrá aj organista Ján Vladimír Michalko, trubkár Juraj Bartoš s kapelou Bratislava Hot Serenaders a Matúš Jakabčic spolu s klaviristom Ľubošom Šrámkom ponúknu amatérskym hudobníkom možnosť si s nimi "zadžemovať". Do podujatia sa zapojí aj Rádio Devín, jeho hostia budú tvoriť hudbu pre Noc literatúry. V piatok odštartuje aj mestský hudobný festival Wilsonic v Design Factory Garden Bratislava, ktorý odprezentuje aktuálne hudobné trendy nielen z oblasti elektronickej hudby.
      Sprievodný program budú tvoriť výchovné koncerty či tvorivé dielne pre deti a mládež. Deti zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta v Bratislave piatkovú noc prežijú v škole. Prespia v spacích vakoch. Pri výbere vhodného hudobného nástroja pre dieťa pomôžu rodičom v Hudobnom centre na Michalskej ulici. Odborná pedagogička s deťmi otestuje ich talent a rodičom odporučí, ako postupovať, ak chcú mať doma hudobného virtuóza. Veľkým lákadlom bude zrejme možnosť zahrať si pomocou hracej konzoly na bicích či gitare evergreeny od Beatles alebo Rolling Stones. "Neostávajte preto doma, ale vyrazte do ulíc," pozýva Smetanová.
      Do Noci hudby sa zapoja okrem Bratislavy aj Liptovský Hrádok, Levice, Sliač, Rajec, Humenné, Hanušovce nad Topľou, Košice, Martin, Rožňava, Sereď, Svidník, Trebišov, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen, Trstená, Prievidza, Dolná Krupá a Banská Bystrica. Sloganom festivalu je hudobný "zážitok na každom rohu".
      Projekt odštartuje symbolicky v roku, keď francúzsky Sviatok hudby oslávi svoje 30. výročie. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.hc.sk/nochudby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies