Piatková Pohoda bola pestrá, zahrali The Libertines, Sigrid aj Flume

NETKY.SK • 9 Júl 2022, 12:00 • 2 min
Piatková Pohoda bola pestrá, zahrali The Libertines, Sigrid aj Flume

TRENČÍN – Najväčší slovenský festival má za sebou druhý deň. Priniesol skvelé vystúpenia aj niekoľko prekvapení.

slovakia

left justify in out

Pohoda v piatok potvrdila svoju multižánrovosť a na pódiách sa striedali interpreti, z ktorých si vybral takmer každý. Dopoludnie patrilo sprievodnému programu a diskusiám. O téme 30 rokov Slovenska prišla porozprávať bývalá premiérka Iveta Radičová, ďalší odborníci diskutovali o dopade pandémie a vojny na Slovensko či o ženách v hudbe.

 

img

Slobodná Európa

 

V piatok sa na trenčianskom letisku tancovalo. Postarala sa o to hneď prvá kapela s názvom Greatest Hits, ktorá svojím pozitívnym rockom uviedla deň na Urpiner stagei. Po nich nasledovali britskí Wolf Alice. Hviezdy alternatívneho rocku rozprúdili najmä mladšie publikum, ktoré sa koncertu obľúbenej kapely už nemohlo dočkať.

 

Miesto na hlavnom pódiu dostala aj legendárna slovenská punkrocková kapela Slobodná Európa, ktorá nevynechala hity ako Pes či Relatívny pokoj a opäť ukázala, že je ako doma nielen v kluboch, ale aj na veľkých pódiách.

 

Pohoda je známa okrem iného tým, že predstavuje talenty, ktoré nie sú v našich končinách až také známe. Príkladom môže byť nórska speváčka Sigrid, ktorá si podmanila naplnenú plochu pod Orange stageom. Charizmatická 25-ročná skladateľka bola úprimne dojatá reakciami fanúšikov a atmosféru jej bezchybného koncertu dotváral západ Slnka.

 

Ako povedala, bola nadšená z prírody, ktorú okolo seba videla. Spolu s kapelou predviedla úžasný koncert. Jej čistý, emóciami nabitý spev a aj jej osobnosť zarezonovali pohodovému publiku. Organizátori radi pozývajú na festival interpretov, ktorí na podujatí už hrali a zanechali tu svoju stopu. Sigrid je ďalší dobrý tip.

 

 

img

 

Pod hlavným pódiom v tom čase už čakali verní priaznivci The Libertines, ktorí počas ďalšej hodiny ponúkli svoj nekompromisný britský gitarový rock. Líder formácie Pete Doherty oslávil v marci 43 rokov a už to nie je ten štíhly rebel, ktorý plnil stránky bulvárov. To však nič nezmenilo na tom, že formácia znela ako v časoch najväčšej slávy. V Trenčíne zazneli aj skladby Can't Stand Me Now, Time for Heroes, Don't Look Back Into The Sun či What Katie Did a najmä pri tých divokejších vytvorili fanúšikovia v dave poriadne spoločné pogo. Aj záverečné objatie všetkých členov kapely a spoločná klňačka ukázali, že kvarteto z Londýna je stále tou istou partičkou, ktorá bola koncom 90. rokov minulého storočia súčasťou revivalu garážového rocku.

 

Program na hlavnom pódiu uzavrel austrálsky producent a dídžej Flume, ktorý vypúšťal do noci pod trenčianskym nebom svoje elektronické beaty a nekonečnému davu pod ním nedal ani chvíľu na oddych.

 

img

Pete Doherty

 

Skvelú odozvu mali aj ukrajinskí interpreti. Najskôr to boli Go_A, ktorí v NAY tanečnom dome aj podľa vlastných slov zažili jedno z najlepších vystúpení svojho života. Skupina ponúka energický mix ukrajinskej ľudovej hudby s elektronikou. Bolo vidieť aj počuť, že slovenské publikum poznalo ich hit Shum, s ktorým svoju krajinu reprezentovali na Eurovízii. V závere koncertu sa k speváčke dostala z publika zástava s prečiarknutým písmenom Z, ktorým ruská armáda označuje vojenské vybavenie používané vo vojne na Ukrajine. Moment vyvolal v modrom stane vášnivú reakciu a zimomriavky.

 

Rovnako zaujala aj ukrajinská raperka Alyona Alyona, ktorá vystúpila na Pohode už v roku 2019. Niekdajšia učiteľka v materskej škole sa rovnako tešila z roztancovaného publika, ktorému medzi skladbami odovzdávala svoje posolstvá. Zástupkyňa mladej ukrajinskej generácie upozornila, aká dôležitá je správna výchova detí a všetkým priala, aby mali vo svojom živote otvorené dvere u každého človeka, ktorého stretnú.

 

 

Podvečer padlo v Trenčíne aj zopár dažďových kvapiek, pre ktoré o niekoľko minút preložili vystúpenie slovenského umelca Tomáša Janypku pôsobiaceho v Prahe. V unikátnom priestore Sphéra vytvoril jedinečné prepojenie s publikom, čím spontánne vznikali vtipné i dramatické situácie. Talentovaný performer začal predstavenie sklzom po stene niekoľko metrov vysokej drevenej konštrukcie, čím si vyslúžil zaslúžený potlesk i obdiv. Ukončil ho skladbou Man In Black od Johnnyho Casha.

 

Na Pohode vystúpili aj Slowthai, The Space Lady, Black Country, New Road, Yves Tumor, Iva Bittová a Dunaj, Noga Erez, Bendik Giske. Slovenskú scénu zastupovali aj veľké talenty ako Lash & Grey alebo The Youniverse.

 

Prečítajte si tiež: Prvý deň Pohody ovládli jedineční Nick Cave and the Bad Seeds

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies