Piatim vysokým školám hrozí, že prídu o titul univerzita

NETKY.SK • 27 August 2015, 14:39 • 2 min
Piatim vysokým školám hrozí, že prídu o titul univerzita

BRATISLAVA - Katolíckej univerzite v Ružomberku, Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach hrozí, že prídu o titul univerzity.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z výsledkom komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktorej výsledky dnes prezentoval minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom.

 

"Pri týchto vysokých školách univerzitného typu v prípade, že do jedného roka od doručenia výsledkov komplexnej akreditácie nedôjde k náprave, hrozí to, že minister školstva musí dať návrh na odňatie titulu univerzita," uviedol Draxler. Kritériá len tesne splnila Ekonomická univerzita v Bratislave. Minister spomenul aj Vysokú školu manažmentu v Trenčíne. Tá nie je univerzitou, ale z hodnotenia vyplynulo, že ak by sa ňou chcela stať, kritériá by nesplnila. O titul univerzity však škola nežiada.

 

"Pri týchto vysokých školách univerzitného typu v prípade, že do jedného roka od doručenia výsledkov komplexnej akreditácie nedôjde k náprave, hrozí to, že minister školstva musí dať návrh na odňatie titulu univerzita," uviedol Draxler. Kritériá nesplnila ani Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Len tesne prešla Ekonomická univerzita v Bratislave.

 

Najlepšie v hodnotení obstáli Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technická univerzita v Košiciach. Za nimi nasledovali Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene.

 

Podľa Fišeru najväčším pozitívom komplexnej akreditácie je, že sa znížil počet detašovaných pracovísk. Zo 110 klesol ich počet na 20. Naopak, negatívami je vysoký počet tzv. lietajúcich profesorov. Problémom na slovenských vysokých školách je aj nedostatočná publikačnú činnosť, veľa monografií bolo napríklad iba v slovenskom jazyku. "Najväčšou slabinou všetkých vysokých škôl je slabšia publikačná činnosť doktorandov," dodal Fišera.

 

Akreditačná komisia posúdila celkovo 4891 študijných programov a 438 žiadostí o habilitačné a inauguračné konanie. V tomto roku sa začne komplexná akreditácia pre ďalších päť vysokých škôl. Ďalšie dve prídu na rad v roku 2016.

 

Rektor UKF nepripúšťa možnosť, že by škola mohla prísť o titul univerzity

Rektor Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Ľubomír Zelenický nepripúšťa scenár, podľa ktorého by škola mohla prísť o titul univerzity. Riziko preradenia medzi neuniverzitné vysoké školy vyplynulo pre UKF z výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktoré dnes prezentoval minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom.

 

Podľa Zelenického UKF všetky podstatné kritériá spĺňa. „Aj tie, čo sa týkali odbornosti, vedeckosti či publikačnej činnosti. Nespĺňame v súčasnosti kritérium, ktoré dáva do pomeru počet vedných oblastí, pri ktorých univerzita požiadala o hodnotenie a počet doktorandských štúdií v existujúcich vedných oblastiach. V podstate ide o administratívne kritérium, ktoré je navyše retroaktívne. Bolo prijaté 4. apríla 2013 a podľa neho sa má hodnotiť obdobie do roku 2013. Tak toto jediné zatiaľ nespĺňame, ale máme pripravené riešenia, ako ho splniť,“ uviedol pre TASR rektor UKF.

 

Ako zdôraznil, univerzita môže začať konať hneď, ako jej akreditačná komisia doručí právoplatné rozhodnutie. „Zvýšime počet doktorandských štúdií, lebo to je vyložene o počte, nie o kvalite. Malý počet doktorandských štúdií je problém štandardných univerzít. Podľa tohto kritéria by bola najlepšia taká univerzita, ktorá má jednu vednú oblasť a jeden študijný program, tá to bude spĺňať na 100 percent. Toto kritérium je problematické, je stanovené vyložene administratívne, retroaktívne a na ústavnom súde je už podaná žiadosť o jeho prehodnotenie,“ vysvetlil Zelenický.

 

Možnosť, že by UKF v Nitre prišla o titul univerzity, je podľa rektora neprípustná. Zvlášť, keď sú už pripravené viaceré opatrenia na zlepšenie niektorých študijných programov a zintenzívnenie publikačnej činnosť. Podľa Zelenického má navyše UKF už dnes úroveň, vďaka ktorej patrí jednoznačne medzi univerzitné vysoké školy. „Je to troška paradox, keď porovnáme hodnotenie akreditačnej komisie a medzinárodné hodnotenie. Naša univerzita sa v šiestich medzinárodných rankingoch vyskytuje medzi slovenskými univerzitami do piateho až šiesteho miesta a hodnotenie Akreditačnej komisie, ktorá nespĺňa medzinárodné normy, je takéto,“ dodal Zelenický.

 

Rektor Trenčianskej univerzity verí, že škola si štatút univerzity udrží

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne je jednou z piatich slovenských univerzít, ktorým na základe výsledkov komplexnej akreditácie hrozí strata štatútu univerzity. Z 26 študijných programov nemá TnUAD v dvoch garanta štúdia a namiesto štyroch akreditovaných doktorandských programov má len tri.

 

Rektor TnUAD Jozef Habánik verí, že počas jedného roka nedostatky odstránia a škola si zachová štatút univerzity. „V rámci akreditačného procesu požiadala univerzita o akreditáciu celkovo 26 študijných programov, z toho 16 programov v prvom, sedem programov v druhom a tri programy v treťom stupni štúdia. Podľa vyjadrenia Akreditačnej komisie úspešne vyhovelo požiadavkám akreditácie 24 študijných programov, pričom v dvoch programoch je potrebné v priebehu roka navrhnúť nového garanta. V týchto študijných programoch všetci študenti riadne pokračujú v štúdiu a univerzita má právo udeľovať akademické tituly vo všetkých 26 predložených programoch,“ zdôraznil Habánik.

 

Z vyjadrenia Akreditačnej komisie o začlenení univerzity podľa neho vyplýva, že spĺňa dve z troch kritérií, ktoré hodnotia úrovne výskumnej činnosti. Univerzita má akreditované tri doktorandské programy a k naplneniu kritéria je potrebné ich mať akreditované štyri. „Trenčianska univerzita v súčasnosti aktívne pracuje na napĺňaní spomínaného kritéria tým, že má pripravenú žiadosť o akreditáciu ďalšieho študijného programu III. stupňa, čím zvýši počet oblastí výskumu, v ktorých má študentov doktorandského štúdia,“ uzavrel Habánik.

 

Strata titulu univerzita hrozí Katolíckej univerzite v Ružomberku, Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Vyplynulo to z výsledkov komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktoré dnes prezentoval minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom.

 

Univerzite M. Bela nehrozí odňatie statusu, tvrdí rektor

 Rektor Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský nesúhlasí s tvrdením, že Univerzite Mateja Bela skutočne hrozí odňatie statusu univerzity. Ako pre agentúru SITA povedal, Akreditačná komisia odporúča zaradiť Univerzitu Mateja Bela medzi vysoké školy, ktoré nie sú začlenené medzi univerzitné vysoké školy a ani medzi odborné vysoké školy. Zákon však dáva pri takomto zaradení vysokej škole ročnú lehotu na nápravu daného stavu.
Hiadlovský upozorňuje, že Akreditačná komisia posudzovala plnenie troch kritérií začlenenia vysokej školy medzi univerzitné vysoké školy. V rámci prvého kritéria, ktorým je hodnotenie úrovne výskumnej činnosti vysokej školy, na univerzite posudzovali 18 oblastí výskumu. "Univerzita plní toto najkomplexnejšie kritérium pri tak početných hodnotených oblastiach na 95 percent, čo je vynikajúci výsledok. Preto nemožno konštatovať, že sa na UMB nedarí vedeckým výstupom a hodnotenie výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je veľmi dobré," tvrdí Hiadlovský.


Na základe stanoviska Akreditačnej komisie UMB neplní iba druhé kritérium, v ktorom komisia hodnotila výstupy výskumu či umeleckej činnosti študentov a absolventov doktorandského štúdia. "V písomnom stanovisku k návrhu hodnotiacej správy som žiadal o prehodnotenie tohto kritéria, keďže UMB toto kritérium neplní len hranične. Z uvedeného vyplýva, že pre UMB je ročná lehota dostatočná na nápravu a rozhodne sa o splnenie tohto kritéria budeme uchádzať skôr ako po roku," dodal Hiadlovský a skonštatoval, že už v tejto chvíli UMB toto kritérium plní.


Podľa komplexného hodnotenia Akreditačnej komisie za roky 2008 až 2013 môže päť slovenských univerzít prísť o titul, problém má i Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Ako povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister školstva Juraj Draxler, "Akreditačná komisia dvíha na základe hodnotenia škôl výstražný prst". Problém má Katolícka univerzita v Ružomberku, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. "Ak do roka od doručenia hodnotenia nedôjde k náprave, hrozí, že minister školstva dá návrh na odňatie titulu univerzita,“ poznamenal Draxler. 


Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru má týchto šesť škôl problém napríklad s publikačnými výstupmi či výstupmi doktorandov. Ekonomická univerzita v Bratislave splnila kritérium výstupov doktorandov len na hrane. Ako doplnil šéf rezortu školstva, žiadnej verejnej vysokej škole nehrozí, že prestane existovať. 


Aj na Slovensku sú však vynikajúce vysoké školy, predseda Akreditačnej komisie medzi ne zaradil Univerzitu Komenského v Bratislave, Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technickú univerzitu Košice. "V tesnom závese je Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita Zvolen,“ dodal Fišera.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies