Piati zo šestice policajtov obvinených za smrť mladého černocha sú vo väzbe

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 06:31 • 2 min
Piati zo šestice policajtov obvinených za smrť mladého černocha sú vo väzbe

WASHINGTON/BALTIMORE - Piati zo šestice policajtov z amerického Baltimoru, obvinených zo zavinenia smrti miestneho Afroameričana Freddieho Graya, sú už vo vyšetrovacej väzbe. Informovala o tom dnes primátorka Baltimoru Stephanie Rawlings-Blakeová.

slovakia

left justify in out

Miesto, kde sa nachádza šiesty obvinený, nie je zatiaľ známe, uviedla agentúra DPA. Rawlings-Blakeová súčasne upozornila, že v polícii nie je miesto pre tých, ktorí chcú do jej práce vnášať brutalitu, pochybenia, rasizmus a korupciu. Ubezpečila tiež, že väčšina policajtov slúži odvážne a čestne, sú hrdí na svoju prácu a zaslúžia si ocenenie. Dvadsaťpäťročný Freddie Gray zomrel 19. apríla - týždeň po tom, ako pri brutálnom zatýkaní utrpel závažné zranenie krčnej chrbtice. Jeho smrť vyvolala pokojné demonštrácie, ale aj násilné protesty, a to nielen v Baltimore, ale aj v ďalších amerických mestách.

 

Hlavná prokurátorka štátu Maryland Marilyn Mosbyová dnes na základe interného policajného vyšetrovania a pitevnej správy označila smrť Freddieho Graya za zabitie a vraždu a vzniesla obvinenie voči šestici zasahujúcich policajtov.

Okrem toho konštatovala, že jeho zatknutie bolo protiprávne. Uviedla tiež, že k mladíkovu smrť zavinilo aj upieranie lekárskej starostlivosti zo strany zatýkajúcich policajtov.

 

 

Agentúra AP informovala, že vyšetrovatelia majú záznam Grayovho zatknutia. Mladík kričí od bolesti, keď ho dvaja policajti sáču do policajnej dodávky. Prokurátorka spresnila, že Gray počas prevozu na políciu niekoľkokrát - avšak neúspešne - žiadal o lekárske ošetrenie. Dodala, že počas prevozu Gray nemal zapnutý bezpečnostný pás, ale mal spútané ruky i nohy.

 

Gray zomrel po týždňovej hospitalizácii: ako uviedli ošetrujúci lekári, mal zlomené krčné stavce a rozdrvenú priedušnicu. Baltimorská polícia už medzičasom priznala, že lekársku starostlivosť Grayovi poskytla neskoro. Policajti zasahujúci v Grayovom prípade boli postavení mimo služby. Ako spresnila prokurátorka, piati z nich budú čeliť obvineniu zo zabitia a šiesty - vodič dodávky - je obvinený z vraždy druhého stupňa.

 

Mesto Baltimore sa dnes opäť pripravovalo na novú vlnu protestov. Zhromaždení ľudia však namiesto nich búrlivo privítali Mosbyovej závery a súčasne vyjadrovali údiv, že prokurátorka o obvinení policajtov rozhodla tak rýchlo. Vyslovili tiež nádej, že Mosbyovej rozhodnutie prispeje k upokojeniu situácie v meste.

 

Grayova matka Glorida Dardenová pre spravodajský server BuzzFeed News uviedla, že jej syn "teraz môže odpočívať v pokoji".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies