Piati podozriví zadržaní v Belgicku boli zrejme členmi teroristickej siete

NETKY.SK • 15 November 2015, 15:09 • 2 min
Piati podozriví zadržaní v Belgicku boli zrejme členmi teroristickej siete

BRUSEL - Belgické úrady dnes potvrdili, že v súvislosti s piatkovými atentátmi v Paríži bolo v obci Molenbeek-Saint-Jean, neďaleko Bruselu zadržaných päť podozrivých osôb.

slovakia

left justify in out

Starostka obce Françoise Schepmansová dnes pre belgickú televíziu RTBF spresnila, že v tomto prípade možno hovoriť o (teroristickej) sieti.

 

Belgická prokuratúra v sobotu nariadila vykonať v Molenbeeku sériu razií, pri ktorých boli zadržané najmenej tri osoby. Všetci traja podozriví boli zatknutí a vyšetrovatelia v krátkom čase rozhodnú, či budú žiadať súd, aby na nich uvalil väzbu.

 

Belgické médiá pripomenuli, že v Molenbeeku, kde žije početná komunita prisťahovalcov - najmä z Maroka a Turecka -, sa v minulosti zdržiavali páchatelia viacerých džihádistických atentátov - napríklad vrahovia afganského veliteľa Ahmada Šáha Masúda či páchateľ vraždenia v židovskom múzeu v Bruseli Mehdi Nemmouche, ktorý tam v roku 2014 pripravil o život štyroch ľudí.

 

V Paríži by dnes uskutoční stretnutie ministrov vnútra Francúzska a Belgicka, Bernarda Cazeneuva a Jana Jambona, ktorí by mali rokovať o bezpečnostných opatreniach na spoločných hraniciach platných od piatkových útokov v Paríži.

 

RTBF dnes vo svojom vysielaní pripustila, že zatknutie piatich podozrivých v Molenbeeku môže súvisieť s autom VW Polo prenajatým v požičovni v Belgicku a nájdeným v Paríži pred klubom Bataclan, kde bolo v piatok večer islamistami zabitých najmenej 89 ľudí.

 

Belgický minister spravodlivosti Koen Geens v tejto súvislosti informoval, že človek, ktorý si spomínané auto prenajal, bol Belgičan. Parížsky prokurátor Francois Molins však v sobotu na tlačovej konferencii oznámil, že auto bolo registrované v Belgicku a z požičovne si ho prenajal Francúz žijúci v Belgicku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies