Piati opití mladíci raftovali na rozvodnenej Vltave, dvaja sa utopili!

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 16:37 • 2 min
Piati opití mladíci raftovali na rozvodnenej Vltave, dvaja sa utopili!

PRAHA - Dvaja muži sa dnes krátko po poludní utopili, keď sa s nimi na rozvodnenej Vltave, pod haťou pri malej českej dedine Herbertov, prevrátil raftový čln. V lodi bolo päť mladíkov, troch sa podarilo záchranárom vytiahnuť na breh. Pre český denník Právo to uviedol hovorca Hasičského záchranného zboru Juhočeského kraja.

slovakia

left justify in out

Pätica mladíkov, ktorá rozvodnenú Vltavu splavovala, bola pod vplyvom alkoholu. "Pri zásahu sa jeden z posádky raftu záchranárom vyšmykol a tí za ním vyrazili s loďou, na zásah bol pripravený aj vrtuľník. Bohužiaľ, muža sa zachrániť nepodarilo a v rozvodnenej Vltave sa utopil," oznámil krajský policajný hovorca. Dodal, že u vodákov išlo o úplne nepochopiteľné riziko.

Ústredná povodňová komisia v ČR dnes nevylúčila, že by sa v nasledujúcich dňoch mohli vrátiť povodne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očakáva na budúci týždeň výdatné zrážky, a to najmä v zasiahnutých oblastiach. Zrážky sa môžu vrátiť predovšetkým v nedeľu a pondelok. Komisia preto nariadila zachovať protipovodňové opatrenia.

Na upratovanie po povodniach sa dnes v Česku chystá Ústí nad Labem aj Děčín. V oboch mestách klesá hladina Labe veľmi pozvoľna, dnes dopoludnia sa dostala pod hranicu desiatich metrov. Na návrat do domovov čaká v Ústí približne 3700 evakuovaných, prvých 38 sa vrátilo už vo štvrtok do štvrte Krásné Březno. Ľuďom budú pomáhať psychológovia, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Ústí nad Labem sa pripravuje na upratovanie a zásobuje sa prostriedkami nutnými na odpratávanie neporiadku po povodni, uviedla hovorkyňa radnice. Dodala, že hladina Labe bude vzhľadom na odpúšťanie vltavskej kaskády klesať veľmi pozvoľna.

V centre Ústí sa už začalo odpratávanie protipovodňových zábran na miestach, kam voda nedosiahla. Do štvrte Střekov stále chodí špeciálny vlak, pretože oba cestné mosty zostávajú pre vysokú hladinu Labe uzatvorené. Ich sprejazdnenie sa očakáva pri poklese hladiny na osem metrov, čo by malo nastať v nedeľu.

V Děčíne hasiči prestali čerpať vodu z podjazdu na Ústeckej ulici. Odčerpávali ju nepretržite niekoľko dní a udržali tak v prevádzke nájazd na nový most, ktorý ako jediný v meste zostal otvorený pre cestnú dopravu. "Prejazd mestom je však stále obmedzený," uviedla hovorkyňa mesta. Energetici už podľa nej pripájajú ďalšie časti odpojených ulíc.

České deti z oblastí, ktoré v priebehu tohto týždňa zaplavili povodne, sa môžu zotaviť v ozdravovniach v Krkonošiach a v Podkrkonoší. S touto ponukou prišiel Královohradecký kraj, ktorý ponúkol postihnutým viac ako 100 voľných lôžok v zotavovniach v Špindlerovom Mlýne, v meste Pec pod Sněžkou a vo Dvore Králové nad Labem.

Deti teda môžu stráviť bezplatne niekoľko týždňov v pokojnom prostredí najvyšších českých hôr. Výzvu poslal kraj krízovým štábom, ktoré teraz povodne riešia, uviedli Novinky.cz.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies