Phil Collins oslavuje 65. narodeniny

NETKY.SK • 30 Január 2016, 09:04 • 2 min
Phil Collins oslavuje 65. narodeniny

BRATISLAVA – Spevák, skladateľ, hráč na bicích aj na klávesových nástrojoch a gitare Phil Collins oslavuje dnes 65. narodeniny. Úspech na svetovej hudobnej scéne si získal so skupinou Genesis aj ako sólový interpret.

slovakia

left justify in out

Philip David Charles Collins (*30.1.1951), tak znie jeho celé meno, rodák z londýnskej štvrte Chiswick, sa k hudbe a divadlu dostal už od mala, ako chlapec hral detskú úlohu v muzikáli Oliver. Neskôr hral v skupine Flaming Youth Band a jazzrockovej formácii Brand X. Od augusta 1970 hral v skupine Genesis, keďže si ho vybrali spomedzi 15 bubeníkov, ktorí sa prihlásili na inzerát v týždenníku Melody Maker.

 

V roku 1975 odišiel zo skupiny Genesis líder Peter Gabriel. Desiatka nových adeptov neuspela a na prekvapenie všetkých sa sólovým spevákom stal práve Phil Collins. Málokto veril, že Gabriela nahradí, avšak opak sa stal pravdou. Albumy Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986) a We Can't Dance (1991) mali veľký úspech, dostali sa na prvé miesto anglického rebríčka albumov a priniesli skupine vždy zlatú platňu.

 

V januári 1981 podpísal Collins sólovú zmluvu s firmou Virgin a mesiac nato vydal prvý sólový album s názvom Face Value. V novembri 1982 pridal druhý sólový album Hello, I Must Be Going. V apríli 1984 prispel titulnou skladbou Against All Odds do rovnomenného amerického filmu režiséra Taylora Hackforda, v októbri 1984 si zahral malú úlohu šoumena v americkom televíznom seriáli Miami Vice. Režisér Paul Glaser v ňom použil aj Collinsov prvý sólový hit In The Air Tonight. Už mesiac nato sa posadil za bicie nástroje v hviezdnej formácii Band Aid, ktorá nahrala hit Do They Know It's Christmas na pomoc hladujúcim v Etiópii.

 

V novembri 1988 mal premiéru film Buster režiséra Davida Greena, príbeh o predavačovi kvetov a aktérovi veľkej vlakovej lúpeže Busterovi Edwardsovi. Hlavnú úlohu hral Collins, ktorý vybral do filmu aj piesne zo 60. rokov. Soundtrackom roka sa stala LP Buster a skladba Two Hearts dostala cenu Grammy ako najlepšia filmová pieseň.

V decembri 1989 vyšiel Collinsovi album ...But Seriously, za pieseň Another Day In Paradise dostal opäť cenu Grammy. V rámci svetového turné hral 15. júla 1990 aj pri povestnom Berlínskom múre, v máji 1991 dostal čestný doktorát hudby v Berklee College Of Music. Pre animovaný film Tarzan, ktorý mal premiéru v júni 1999, zložil pieseň You'll Be In My Heart.

 

Úspešná dráha speváka, skladateľa, hudobníka, producenta aj herca Phila Collinsa trvá už viac ako 40 rokov. Na sólovej dráhe vydal osem albumov, päť z nich sa v rebríčku dostalo na prvé miesto, zatiaľ posledným je Going Back zo septembra 2010. V anglickom singlovom TOP 40 rebríčku mal 25 skladieb, tri z nich sa dostali na prvé miesto. Predaj albumov s kapelou Genesis aj na sólovej ceste už presiahol 200 miliónov výliskov. Týmto sa radí k najúspešnejším interpretom svetovej hudobnej scény. Z troch manželstiev má štyri deti, dve dcéry a dvoch synov. Je držiteľom siedmich cien Grammy, v roku 2010 ho uviedli so skupinou Genesis do Rock and rollovej siene slávy.

dez svi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies