Phelps nemôže v USA pol roka súťažiť, príde aj o MS 2015 v Kazani

NETKY.SK • 7 Október 2014, 07:30 • 2 min
Phelps nemôže v USA pol roka súťažiť, príde aj o MS 2015 v Kazani

BALTIMORE - Americký plavec Michael Phelps nemôže pol roka štartovať na súťažiach v USA a príde aj o účasť na MS FINA 2015 v ruskej Kazani. Americká plavecká federácia potrestala rekordného osemnásťnásobného olympijského šampióna za aféru spojenú s jazdou pod vplyvom alkoholu. O verdikte USA Swimming informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ak je niekto členom USA Swimming a americkým reprezentantom, zákonite musí dodržiavať náš kódex správania. Ak príde k jeho porušeniu, je našou povinnosťou podniknúť príslušné kroky. Michaelovo správanie bolo závažného charakteru a museli sme z toho vyvodiť konzekvencie," vyhlásil výkonný šéf federácie Chuck Wielgus. Phelps môže v najbližších mesiacoch trénovať iba vo svojom klube, na pol roka prišiel aj o podporu od federácie. Zákaz štartu na pretekoch na území USA mu vyprší 6. marca 2015.
      

Polícia v americkom Marylande pred týždňom zatkla Phelpsa pre podozrenie z jazdy pod vplyvom alkoholu. Podľa jej vyjadrenia slávny plavec prekročil povolenú rýchlosť a prešiel cez dve plné čiary v tuneli Fort McHenry v noci na utorok tesne pred druhou hodinou. Phelps prekročil na svojom bielom Land Roveri povolenú rýchlosť o takmer dvojnásobok, pretože v zóne 45 míľ (72 km/h) za hodinu išiel až 84 (135 km/h).
      

Policajti sledovali unikajúce auto, v ktorom sa im po zastavení identifikoval Phelps. Ten sa neúspešne podrobil alkoholovým testom a polícia ho neskôr prepustila. Phelps nekládol odpor a celý čas s políciou spolupracoval. Následne sa za svoje konanie verejne ospravedlnil. Bol to druhý prehrešok najväčšieho plaveckého i olympijského šampióna všetkých čias. Pod vplyvom alkoholu šoféroval aj v roku 2004, keď mal 19 rokov. Vtedy po priznaní viny vyviazol s 18-mesačnou podmienkou, pokutou 250 dolárov a povinnosťou prednášky študentom o škodlivosti alkoholu za volantom.
      

Na Phelpsov dištanc zareagovali aj predstavitelia Amerického olympijského výboru, ktorí ho považujú za adekvátny. "Sankcie sú primerané a sme radi, že Michael sa rozhodol vyhľadať pomoc. Sme vďační, že sa pri incidente nikto nezranil a oceňujeme rýchlosť, s akou plavecká federácia i Michael konali," povedal výkonný riaditeľ USOC Scott Blackmun.
      

"Michael akceptuje sankcie, za svoje konanie sa ospravedlnil," uviedol hovorca skupiny Octagon, ktorá Phelpsa zastupuje. Jeho dlhoročná reprezentačná kolegyňa Dara Torresová je presvedčená, že Phelps napriek druhému prehrešku stále má šancu dostať sa do amerického tímu pre OH 2016 v Riu de Janeiro. "Nemyslím si, že sankcie sa negatívne podpíšu sa jeho kondícii, pretože bude môcť trénovať. Zákaz sa vzťahuje iba na súťaže. Stále sa môže udržiavať v dobrej forme," nechala sa počuť 12-násobná olympijská medailistka.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona