Phelps mal pocit, že stojí: Motýlika plával naposledy

NETKY.SK • 10 August 2016, 09:48 • 2 min
Phelps mal pocit, že stojí: Motýlika plával naposledy

RIO DE JANEIRO - V utorok dve, v Riu už celkovo tri a dovedna v kariére dvadsaťjeden zlatých medailí. Nijaký iný olympionik pritom dosiaľ nezískal viac než deväť kovov s najcennejším odleskom. "To je šialene veľa medailí," uznáva aj ich držiteľ Michael Phelps.

slovakia

left justify in out

 Americký plavec po Aténach 2004 aj Pekingu 2008 tretíkrát ovládol na OH svoju profilovú disciplínu 200 m motýlik, keď pred Japoncom Masatom Sakajom triumfoval v utorok časom 1:53,36 o štyri stotiny sekundy. Pred štyrmi rokmi v Londýne síce bol rýchlejší (1:53,01), vtedy to však stačilo len na striebro. Šancu na zlatý hetrik mu v britskej metropole zmaril Juhoafričan Chad le Clos, ktorý sa v Riu ani nedostal na pódium (4. miesto za 1:54,06).

"Posledných desať metrov to teraz veru nebola nijaká 'sranda'. Môj ty bože, myslel som si, že stojím na mieste. Vravel som si, že ak vo finiši budem potrebovať spraviť ešte pol záberu, spravím ho, len aby som skončil prvý. Túto disciplínu som vždy považoval akoby za moju obživu. To bolo úplne naposledy, čo som ju kedy plával," zastrája sa najúspešnejší olympionik všetkých čias. Keď ho dekorovali jubilejnou dvadsiatou zlatou na OH, v očiach sa mu ligotali slzy.

Phelps so zlatom na krku zašiel pozdraviť snúbenicu Nicole Johnsonovú, ale najmä májového synčeka Boomera - stelesnenie toho, ako sa jeho život zmenil odvtedy, čo ho načapali za jazdu pod vplyvom alkoholu, po ktorej nasledoval polročný dištanc. "Chcel som si ho popestovať dlhšie. Fajn vidieť, že je teraz hore. Väčšinou celý čas prespí," skonštatoval hrdý otec.

Iba niečo vyše hodiny po vysnenom triumfe na motýľkarskej dvojstovke, ktorým sa stal najstarším plavcom s olympijským zlatom v individuálnej disicplíne, ako finišman americkej štafety 4x200 m voľný spôsob zavŕšil výbornú prácu krajanov Conora Dwyera, Francisa Townleyho Haasa a Ryana Lochteho. Oddychujúc vyčerpaný na štartovacom bloku, zaplavilo ho šťastie. "Zvládnuť toto double bolo pravdepodobne jedno z najnáročnejších v kariére. Rozhodne ťažšie než v minulosti." V Riu de Janeiro môže do svojej už beztak dych berúcej medailovej kariérnej kolekcie 21-2-2 pridať ešte ďalšie tri kovy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona