Pharrell Williams: Všetko je niečím inšpirované

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 17:01 • 2 min
Pharrell Williams: Všetko je niečím inšpirované

LOS ANGELES - Americký producent, spevák a rapper Pharrell Williams, ktorý spolu s Robinom Thickom prehral v spore o autorstvo skladby Blurred Lines, je presvedčený o tom, že všetko na svete je ničím inšpirované.

slovakia

left justify in out

"Verdikt súdu znevýhodňuje všetkých tvorcov, ktorí robia na niečom, čo by mohlo byť inšpirované niečím iným. Týka sa to módy, hudby, dizajnu... hocičoho,“ prezradil interpret pre denník The Financial Times. Hudobník si tiež myslí, že ak ľudia prídu o právo inšpirovať sa už existujúcimi vecami, celý zábavný priemysel môže byť onedlho paralyzovaný súdnymi procesmi. "Všetko, čo sa nachádza v miestnosti okolo vás, bolo niečím alebo niekým inšpirované. Ak to ľuďom zakážete robiť, tvorivosť vymizne,“ dodal rapper.

 

Thicke a Williams sa súdili s potomkami už zosnulého Marvina Gaya. Deti legendárneho interpreta Nona, Frankie a Marvin Gaye III. tvrdia, že hit z roku 2013, v ktorom hosťuje aj rapper T.I., kopíruje pieseň Got To Give It Up ich otca. Losangeleský súd im dal minulý týždeň za pravdu a Thickovi s Williamsom nariadil zaplatiť rodine odškodné 7,3 milióna dolárov. Súd však zároveň rozhodol, že vydavateľstvá Universal Music, Interscope Records a Star Trak Entertainment, ktoré singel distribuovali, a T.I. nie sú vinní z porušenia autorských práv. Gayovi potomkovia však s touto časťou verdiktu nesúhlasia, a preto podali návrh na opravu rozsudku. Právny zástupca rodiny Richard Busch uviedol, že vydavateľstvá aj rapper sú vinní tiež, pretože sa podieľali na vytvorení a distribúcii piesne. Naopak, Thicke s Williamsom sa plánujú proti pôvodnému verdiktu odvolať.

 

Autori skladby Blurred Lines, ktorá priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.

 

Pharrell Williams je členom produkčného dua The Neptunes a tiež skupiny N.E.R.D, s ktorou vydal zatiaľ štyri albumy. Ako sólový interpret má na konte štúdiovky In My Mind (2006) a G I R L (2014). Jeho piesne sa objavili v snímkach Rozhodne sa v nedeľu (1999), Bozk draka (2001), Zoolander (2001), Neserte nám pestúnku (2003), Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003), 50x a stále po prvý raz (2004), Hitch: Liek pre moderného muža (2005), 40 rokov panic (2005), Nabúchaná (2007), Ja, zloduch (2010) alebo Ja, zloduch 2 (2013). Z poslednej menovanej pochádza aj úspešný hit Happy, za ktorý získal vlani nomináciu na Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň. Od decembra 2014 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies