Pfundtner: Kauzu Čistý deň nemožno riešiť len z výpovede matky

NETKY.SK • 18 September 2016, 14:18 • 2 min
Pfundtner: Kauzu Čistý deň nemožno riešiť len z výpovede matky

BRATISLAVA - Prípad resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante, kde malo dôjsť k zneužívaniu maloletého dievčaťa, nemožno podľa poslankyne Národnej rady SR Edity Pfundtner (Most-Híd) riešiť iba na základe jednostranných informácií.

slovakia

left justify in out

Ako poznamenala v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V Politike, ona ako poslankyňa nemá krištáľovú guľu, aby vedela, či sa prípad stal tak, ako to popisuje matka dievčaťa.

 

"Nemôžeme riešiť vec iba na základe jednostranných informácií. Musíme to posúdiť objektívne, nie na základe výpovede v tomto prípade matky poškodenej. Nespochybňujem, že sa nemohla stať chyba, ale na to sú tu naozaj orgány či už na strane polície, prokuratúry, rovnako aj príslušné kontrolné mechanizmy na strane ministerstva práce a rovnako aj úradov práce, aby presne vedeli, v ktorých prípadoch došlo k porušeniam," uviedla Pfundtner. Myslí si, že sa prípad nešťastne spolitizoval aj škandalizoval.

 

O spolitizovaní problému počúva poslankyňa a Pfundtnerovej kolegyňa z ľudskoprávneho parlamentného výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) podľa svojich slov už odvtedy, čo o ňom začala komunikovať so štátnym tajomníkom rezortu práce Branislavom Ondrušom (Smer-SD) a ostatnými kompetentnými. "Odvtedy počúvam o tom, že ide o politizáciu. Ja sa vás pýtam, ako tá matka mohla ešte iným spôsobom hľadať nápravu," uviedla Jurinová. Poukázala na to, že keď sa matka pred rokom vo veci angažovala, trestné konanie sa zastavilo.

Jurinová verí, že väčšina situácií popísaných v blogu jej opozičnej kolegyne Natálie Blahovej (SaS), ktorým sa prípad medializoval, je založená na pravde. Za najstrašnejšie na celej veci považuje to, že táto, ako aj predchádzajúce kauzy, ako napríklad prípad utýranej Lucky, ukázali, že systém zlyháva. "Vôbec nefunguje," skonštatovala Jurinová s tým, že kontrolné mechanizmy chýbajú. Zodpovední za to majú byť minister práce Ján Richter (Smer-SD), aj exministerka a súčasná detská ombudsmanka Viera Tomanová.

 

"Z mnohých rozhovorov, som naozaj presvedčená o tom, že v tomto zariadení sa výchovné opatrenie nevykonáva tak, ako by sme všetci chceli, aby sa vykonávalo," zdôraznila Jurinová. Hlavný problém vidí v spomínanej chýbajúcej kontrole. Pfundtner s tým, že kontrola vôbec nefunguje, nesúhlasí. "Pevne verím, že prípad sa vyšetrí, voláme všetci po náprave a my v parlamente, čo je naša zodpovednosť, rozhodne budeme pracovať na tom, aby sme na základe odborných výstupov zmenili predmetné právne predpisy, ktoré ten systém vylepšia," zhrnula. Jurinová dúfa, že to tak aj bude.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona