Pfizer uvoľňuje mimoriadne 4 500 dávok detskej vakcíny

NETKY.SK • 11 Február 2015, 09:34 • 2 min
Pfizer uvoľňuje mimoriadne 4 500 dávok detskej vakcíny

BRATISLAVA - Farmaceutická spoločnosť Pfizer dodá mimoriadne 4 500 dávok detskej vakcíny proti pneumokokom.

slovakia

left justify in out

Ide o jednu mesačnú spotrebu v SR, čo zodpovedá objemu, ktorý chýba na trhu. Pfizer tvrdí, že aj keď doviezol dostatočné množstvo vakcíny, lekári i pacienti na viacerých miestach na Slovensku pociťujú jej nedostatok. "Pfizer nemal žiadne výpadky dodávok vakcíny. Aj keď táto situácia nebola spôsobená nami, našou prioritou je zabezpečiť čo najskôr mimoriadnu dodávku, aby deti mohli byť očkované, a teda chránené proti pneumokokovým ochoreniam," uviedol riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Pfizeru Miroslav Lednár.

 

Prvú časť mimoriadnej dodávky poskytne farmafirma distribútorom v stredu v objeme 2 176 kusov, zvyšok dodá počas budúceho týždňa. "Veríme, že sa k nej rodičia detí, ktoré je potrebné zaočkovať, cez lekárne dostanú," skonštatoval Lednár. Problém s nedostatkom konkrétnej vakcíny spočíva v tom, že ide o očkovanie v niekoľkých dávkach. Podľa výrobcu aj Úradu verejného zdravotníctva by sa mal očkovací cyklus dokončiť tou vakcínou, ktorou sa začal. 

 

Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ tvrdí, že ak nie je problém na strane farmafirmy, je pravdepodobné, že sa vakcína vyviezla. "Pokiaľ vám výrobca deklaruje, že doviezol na Slovensko dostatočné množstvo a ono niekde zo Slovenska zmizlo, tak je to jednoznačne reexport," uviedol Sukeľ. Potvrdzuje, že jeho kolegovia mali problém s dostupnosťou vakcíny, on osobne zaznamenal ťažkosti pri jej objednávaní pred mesiacom. 
 

Nedostatok liekov spôsobený reexportom vzniká, keď lieky, resp. vakcíny z lekární skupujú distribučné spoločnosti a vyvážajú do zahraničia. Na Slovensku je podľa SLeK niekoľko stovák distribučných spoločností, pričom niektoré z nich sú založené výslovne za účelom skupovania liekov z lekární. Distribučné spoločnosti majú povinnosť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlasovať, aké lieky chcú vyviezť, ich množstvo a do ktorej krajiny. ŠÚKL môže vývoz zakázať. Najčastejšie sa lieky zo SR vyvážajú do Českej republiky , Nemecka, Dánska a Holandska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona