Pfizer prevezme Allergan za 160 miliárd USD

NETKY.SK • 23 November 2015, 14:08 • 2 min
Pfizer prevezme Allergan za 160 miliárd USD

NEW YORK - Pfizer prevezme írsku spoločnosť Allergan asi za 160 miliárd USD (149,70 miliardy eur). Fúziou vznikne najväčší farmaceutický koncern na svete. Informovala o tom agentúra Reuters. Pfizer sa dohodol na kúpe firmy Allergan, ktorá produkuje napríklad botox. Ide o najväčšiu fúziu tohto roka a najväčšiu transakciu v histórii farmaceutického priemyslu.

slovakia

left justify in out

Akvizícia však môže vyvolať kritiku zo strany amerických politikov. Pfizer chce totiž presunúť svoj daňový domicil do Írska, kde sú nižšie dane.

 

Podľa zdrojov Pfizer zaplatí 11,3 svojej akcie za každú akciu Allerganu plus malú hotovosť, na ktorú má pripadnúť menej než 10 % hodnoty kontraktu. Kontrakt hodnotí akciu Allerganu na 363,63 USD, pričom v piatok (20. 11.) uzavrela na úrovni 312,46 USD.

 

Šéfom nového koncernu sa má stať výkonný riaditeľ Pfizeru Ian Read. Šéf Allerganu Brent Saunders má dostať vysokú pozíciu zameranú na prevádzku a integráciu. Saunders tiež získa kreslo v správnej rade.

 

Samotný Allergan vznikol len pred niekoľkými mesiacmi, keď rovnomenný americký koncern prevzal svojho írskeho konkurenta Actavis za 66 miliárd USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies