Pfizer nechce, aby sa jeho lieky používali pri popravách

NETKY.SK • 14 Máj 2016, 19:42 • 2 min
Pfizer nechce, aby sa jeho lieky používali pri popravách

NEW YORK - Americký farmaceutický koncern Pfizer sa v piatok rozhodol, že bude prísnejšie kontrolovať distribúciu svojich liekov, čím chce zabrániť tomu, aby boli súčasťou smrtiacich injekcií.

slovakia

left justify in out

Napísal to denník New York Times (NYT), podľa ktorého by tak z trhu zmizol posledný legálny zdroj liekov používaných pri popravách.

 

Podobné obmedzenia pre predaj svojich výrobkov už presadilo viac ako 20 farmaceutických firiem z Európy a Spojených štátov. Že sa k nim pripojil aj jeden z popredných svetových výrobcov liekov, považuje NYT za míľnik.

 

Maja Foa z ľudskoprávnej organizácie Reprieve pre NYT povedala, že po oznámení Pfizeru zakázali všetci výrobcovia liekov - schválení americkým Úradom na kontrolu potravín a liečiv (FDA) -, ktoré by sa mohli použiť pri popravách, predaj svojich výrobkov na tento účel "Štáty, ktoré vykonávajú trest smrti, si teraz musia suroviny na výrobu smrtiacich injekcií zabezpečiť v podsvetí," konštatovala.

 

Diskusiu o treste smrti v USA opäť rozprúdila séria popráv, pri ktorých odsúdení zomierali v bolestiach. Keďže európske firmy odmietajú dodávať lieky pre smrtiace injekcie, experimentovalo sa s nedostatočne odskúšanými zmesami.

 

V dôsledku toho viacero amerických štátov prestalo trest smrti dočasne vykonávať: napríklad v Ohiu nebudú popravovať do začiatku 2017. Navyše sa objavuje stále viac prípadov, keď boli odsúdení na smrť a niekedy aj popravení nevinní ľudia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies