Pezinčania podali žalobu proti rozhodnutiu predsedníčky ÚS SR

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:34 • 2 min
Pezinčania podali žalobu proti rozhodnutiu predsedníčky ÚS SR

Pezinčania podali žalobu proti rozhodnutiu predsedníčky ÚS SR

slovakia

left justify in out

Niektorí Pezinčania podali na bratislavský krajský súd žalobu proti rozhodnutiu predsedníčky Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetty Macejkovej, ktorým im odmietla poskytnúť uznesenie umožňujúce zavážanie pezinskej skládky odpadom. Pezinčania sú presvedčení, že vedenie ÚS SR tým porušuje ich ústavné právo na informácie.
      Potvrdzuje to podľa nich aj nedávne rozhodnutie českého ústavného súdu, z ktorého vyplýva, že z ústavného hľadiska nie je možné paušálne utajiť celé súdne rozhodnutie, ako to urobila predsedníčka ÚS SR, ale iba určité konkrétne informácie v rozhodnutí, ktoré sú "naozaj citlivé". "Utajovanie uznesenia, na základe ktorého sa do Pezinka denne vozia stovky ton odpadu, je v zjavnom rozpore s ústavným právom na informácie a s princípmi právneho štátu. Posúdenie zákonnosti tohto rozhodnutia má význam aj pre iné prípady sprístupňovania súdnych rozhodnutí," uviedla advokátka Zuzana Čaputová, ktorá Pezinčanov zastupuje.
      Aj podľa právnika Petra Wilflinga, ktorý spolupracuje s centrom pre práva občanov Via Iuris, je rozhodnutie Macejkovej v rozpore s ústavným právom na informácie. "Aj český ústavný súd nedávno rozhodol, že každé súdne rozhodnutie treba posúdiť individuálne a možno utajiť iba určité konkrétne informácie v rozhodnutí, ktoré sú naozaj citlivé." Ostatné informácie v rozhodnutí však podľa neho musia byť poskytnuté. Poznamenal, že tento princíp sa jednoznačne vzťahuje aj na tzv. procesné rozhodnutia – a teda aj na uznesenie ÚS SR, ktorým bolo umožnené vyvážanie odpadu na skládku.
      Ako v apríli objasnila hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová, súd uznesením z 15. októbra 2009 rozhodol o odklade vykonateľnosti rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vo veci týkajúcej sa takzvanej Pezinskej skládky. "Obsah uznesenia bol sprístupnený účastníkom konania pred Ústavným súdom SR, ktorými sú Ekologická spoločnosť, a.s., a Najvyšší súd SR," dodala Pančurová. Podľa nej ÚS pri sprístupnení predmetného uznesenia postupoval v súlade so zákonom o organizácii Ústavného súdu a konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v platnom znení a so Spravovacím a rokovacím poriadkom ÚS, podľa ktorých sa procesné rozhodnutia Ústavného súdu SR doručujú len účastníkom konania.
      Kauza pezinskej skládky je v súčasnosti stále na Ústavnom súde SR, ktorý rozhoduje o sťažnosti jej prevádzkovateľa voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR. Ten v máji 2009 zrušil rozhodnutie Slovenskej inšpekcie životného prostredia potvrdzujúce právoplatnosť povolenia na výstavbu a prevádzku skládky. ÚS SR tiež rozhodol o odklade vykonateľnosti rozsudku NS SR, skládka sa tak zaváža odpadom.
      Pezinská skládka odpadov vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov. Tí sa preto okrem iného obrátili aj na Európsky parlament s petíciou, v ktorej upozorňujú na porušenie ich práv vyplývajúcich z Aarhuského dohovoru. Proti skládke aktivisti usporiadali tiež niekoľko protestov v Pezinku, pred Úradom vlády SR či ministerstvom životného prostredia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies