Peugeot kúpil Opel od General Motors za 2,2 miliardy eur

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 09:23 • 2 min
Peugeot kúpil Opel od General Motors za 2,2 miliardy eur

PARÍŽ - Americký koncern General Motors (GM) dnes oficiálne oznámil, že sa dohodol s francúzskou automobilkou PSA Group na predaji svojej stratovej európskej divízie Opel za 2,2 miliardy eur. Najväčší výrobca áut v USA sa tak sťahuje z Európy, kde takmer dve dekády nedosiahol zisk.

slovakia

left justify in out

Francúzska automobilka Peugeot zaplatí 1,3 miliardy eur za značky Opel a Vauxhall, oznámili to dnes obe spoločnosti. Finančnú divíziu GM získajú spoločne Peugeot a banka BNP Paribas za približne 900 miliónov eur.

 

GM v rámci dohody získa oprávnenie na kúpu 4,2 % akcií Peugeotu. Túto možnosť však môže uplatniť päť rokov po ich emisii, takže GM sa nestane hneď akcionárom francúzskej automobilky.

 

Predaj firmy Opel, ktorá svoje prvé vozidlo vyrobila už koncom 19. storočia a dnes produkuje približne 1 milión áut ročne, zníži globálny odbyt GM o zhruba 10 %. Okrem toho táto transakcia naznačuje, že generálna riaditeľka amerického koncernu Mary Barrová odložila plány na zapojenie GM do súťaže o pozíciu najväčšieho svetového výrobcu áut.

 

Ale hoci produkcia GM klesne, jeho zisková marža okamžite stúpne, keďže Opel sa od roku 1999 nedokázal dostať z červených čísiel a produkoval stratu, ktorá odvtedy dosiahla približne 1 miliardu USD (946,52 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies