Petterssona uznali pred 25 rokmi za vinného z vraždy švédskeho politika Olofa Palmeho

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 09:38 • 2 min
Petterssona uznali pred 25 rokmi za vinného z vraždy švédskeho politika Olofa Palmeho

ŠTOKHOLM - Christera Petterssona uznali pred 25 rokmi, 27. júla 1989, za vinného z vraždy švédskeho premiéra Olofa Palmeho a odsúdili na doživotie. Po odvolacom konaní bol však 12. októbra 1989 oslobodený a prípad zostal nevyriešený.

slovakia

left justify in out

Olof Palme, ktorý sa narodil 30. januára 1927 vo švédskom Štokholme, stál na čele švédskej vlády dovedna 11 rokov: v rokoch 1969-76 a 1982-86. Patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou USA vo Vietname.

 

Palmeho zastrelil 28. februára 1986 v neskorých večerných hodinách v centre Štokholmu strelou do chrbta z bezprostrednej blízkosti neznámy muž. Vtedajší premiér sa so svojou manželkou Lisbet vracal domov z kina pešo bez osobnej ochranky alebo iného sprievodu. Vrah z miesta činu ušiel. Christera Petterssona ako podozrivého zo spáchania tohto činu zatkli v decembri 1988.
      

K spoluúčasti na premiérovej vražde sa tesne pred svojou smrťou v roku 1993 priznal Lars Tingström, známa postava švédskeho podsvetia. Vo svojej výpovedi naviedol pátranie po vražednej zbrani na jazero Klara. Polícia však následne uviedla, že ani typ, ani kaliber objavenej zbrane nie je totožný s parametrami hľadaného revolveru, ktorým zastrelili Palmeho.
      

Politické krídlo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v apríli 1998 poprelo správy o tom, že by bol Palmeho zastrelil jeden z militantných príslušníkov tejto organizácie ľavicovo orientovaných kurdských separatistov. Z Palmeho fyzickej likvidácie obvinili totiž PKK turecké noviny Sabah. Najvyšší švédsky súd v máji 1998 zamietol návrh prokurátora na uskutočnenie nového procesu proti Christerovi Petterssonovi. Nové dôkazy nepovažoval za dostačujúce.
      

Toto rozhodnutie súdu však ostro kritizovala Palmeho manželka Lisbet, ktorá bola svedkom zločinu a tvrdila, že Petterssona ako vraha s istotou identifikovala. Alkoholik a narkoman Christer Pettersson sa 29. októbra 2001 k zločinu priznal. Právnici však list s priznaním, ktorý zverejnila švédska tlač, nepovažovali za právne relevantný dôkaz. Stále chýbala vražedná zbraň alebo iné priame dôkazy potrebné na obnovenie vyšetrovania. Pettersson zomrel v roku 2004. Lisbet Palmeová v roku 2011 v rozhovore pre médiá povedala, že ona sama a jej rodina sú presvedčení, že Palmeho zabil Christer Pettersson. Zločin zostáva záhadou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies