Petržalskí poslanci sa vrátia k zvyšovaniu poskytovania dotácií na šport

NETKY.SK • 12 December 2017, 06:30 • 2 min
Petržalskí poslanci sa vrátia k zvyšovaniu poskytovania dotácií na šport

BRATISLAVA – Petržalskí miestni poslanci sa na utorkovom zasadnutí zastupiteľstva vrátia k zvyšovaniu poskytovania dotácií na šport. Mechanizmus sa týka petržalských deti a mládeže od päť do 23 rokov, ktoré sú organizované vo veľkých športových kluboch kolektívnych i individuálnych športov.

slovakia

left justify in out

Tento návrh predložili poslancom na septembrovom rokovaní, návrh však nakoniec neschválili. V diskusii počas septembrového zastupiteľstva sa k návrhu vyjadrili aj petržalskí miestni poslanci. Niektorí navrhli, aby sa tomuto materiálu venovali dlhšie a predložili ho do zastupiteľstva neskôr. Ozvali sa aj názory, že predkladanie tohto materiálu súvisí s novembrovými krajskými voľbami a tento návrh je predvolebnou kampaňou.

S návrhom na nový systém prideľovania dotácií prišiel petržalský vicestarosta Ján Bučan spolu so skupinou petržalských poslancov. Podľa predsedu petržalskej športovej komisie Michala Vičana by bolo poskytovanie dotácií reakciou na každoročný nápor žiadostí v oblasti športu. Nový systém dotácií pre oblasť športu má priniesť spravodlivé rozdeľovanie financií vďaka objektívne stanovenému vzorcu. Zohľadňovať v ňom chcú napríklad počet mládeže, ktorá sa zúčastňuje na súťažiach, významnosť daného športového odvetvia, ale aj strednodobé ambície klubu.

 

Návrh počíta s tým, že mestská časť každoročne vyčlení pre účely poskytovania priamych dotácií z rozpočtu 1,5 percenta z podielu na dani z príjmov fyzických osôb za predchádzajúci rok. Aktuálne je to takmer 160-tisíc eur. V podmienkach čerpania dotácií samospráva uvádza, že výška dotácie nesmie presiahnuť viac ako dvadsať percent rozpočtu žiadateľa za predchádzajúci rozpočtový rok. V prípade, že žiadateľovi pridelia dotáciu vo výške 20-tisíc eur a viac, mestská časť je oprávnená požadovať svoje zastúpenie v kontrolnom orgáne daného žiadateľa.

Zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Petržalka sa začína v utorok 12. decembra o 9:00 v kongresovej sále Technopolservices na Kutlíkovej ulici 17 v Bratislave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona