Petržalskí poslanci podporili vznik Národného parku Podunajsko

NETKY.SK • 20 September 2016, 14:45 • 2 min
Petržalskí poslanci podporili vznik Národného parku Podunajsko

BRATISLAVA – Petržalskí miestni poslanci podporujú vznik Národného parku Podunajsko. Na podpore iniciatívy Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa zhodli poslanci na dnešnom zasadnutí petržalského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Kraj chce chrániť lužné lesy a okolie Dunaja, ktoré je podľa nich vzácne nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale pre celý kraj. O pomoc dnes prišiel poslancov požiadať aj predseda BSK Pavol Frešo. Ako uviedol, vyhlásenie národného parku by pomohlo rozvoju cestovného ruchu, vidieka i cykloturistiky v kraji. Vznik Národného parku Podunajsko musí odsúhlasiť Ministerstvo životného prostredia SR.


BSK sa hlási k myšlienke vytvorenia národného parku a zároveň sa zaviazal, že vytvorí dokument, v ktorom bude všetko to, čo v parku chce mať. „Potrebujeme podporu mestských častí, ktorých sa to týka. Pre nás je podpora Petržalky dôležitá. Samozrejme, uchádzame sa aj o podporu iných mestských častí. Bratislavský samosprávny kraj bude v tomto aktívny,“ vyhlásil dnes Frešo s tým, že BSK zatiaľ rieši len odborné parametre, o financovaní zatiaľ reč nebola. „Je to v kompetencii štátu, verím, že tak, ako sa nájdu peniaze na iné parky, nájdu ich aj na tento,“ povedal po hlasovaní starosta Petržalky Vladimír Bajan.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR dnes vo svojom stanovisku uviedlo, že ak mu predložia návrh na vyhlásenie Národného parku Podunajsko, je pripravené o ňom diskutovať. „Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny musí odborný návrh na vyhlásenie národného parku spracovať odborne spôsobilá osoba. Národný park vyhlasuje slovenská vláda svojím nariadením,“ píše ministerstvo s tým, že to je legislatívny proces a presný postup vyhlasovania stanovuje zákon o ochrane prírody.

 

Ako ďalej MŽP pripomína, pre prírodu nie je dôležité, či sa nejaké územie v okolí Dunaja nazýva národný park, prírodná rezervácia alebo chránený areál. „Z pohľadu ochrany prírody je dôležité to, aký stupeň ochrany je na danom území a či je zabezpečená dostatočná ochrana vzácnych biotopov, teda zákonom chránených rastlín a živočíchov,“ dodávajú. Podľa nich je v okolí Bratislavy niekoľko území, kde je v zmysle zákona o ochrane prírody zabezpečená dostatočná ochrana biotopov. „Je to napríklad Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy alebo Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla,“ uzavrelo MŽP.  


Národný park Podunajsko na území BSK má podporiť zachovanie a rozširovanie biotopov lužných lesov. Park by bol spojený s prihraničnými národnými parkami v Česku, Maďarsku a Rakúsku. Národný park Podunajsko by mal mať na území Bratislavského samosprávneho kraja celkovú výmeru 8 332 hektárov. Konkrétne územia a ich časti sú v dôvodovej správe návrhu o podpore vzniku parku Podunajsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona