Petržalka zintenzívňuje pomoc bezdomovcom i sociálne slabším

NETKY.SK • 19 Január 2017, 15:59 • 2 min
Petržalka zintenzívňuje pomoc bezdomovcom i sociálne slabším

BRATISLAVA – Bratislavská Petržalka počas pretrvávajúcich mrazivých dní zintenzívňuje pomoc pre ľudí bez domova či sociálne slabších obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Pre zhruba 60 ľudí v ťažkej sociálnej situácii vyzbierala potraviny a rôzne potreby do domácnosti v rámci stredajšej (18.1.) akcie Daruj jedlo. Do skladu Sociálnej výdajne na Rovniankovej ulici pribudli trvanlivé potraviny, hygienické potreby, detské plienky či drogistický tovar.

 

"Oceňujeme, že sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť a nie sú ľahostajní voči svojmu okoliu. Vo väčšej miere sa zapojili mladí ľudia a to nás teší," hovorí vedúca oddelenia sociálnych vecí petržalského miestneho úradu Alena Halčáková.

 

Na pomoc ľuďom bez domova vyhlásila mestská časť zasa verejnú zbierku šatstva či prikrývok. Podľa vedúcej seniorského Denného centra Vyšehradská Ruženy Borzovej priniesli Petržalčania doteraz päť vetroviek, šesť otepľovacích overalov, šesť čiapok, deväť párov rukavíc, desať teplých pulóvrov, štyri paplóny, štyri vankúše a tri spacie vaky.

 

Okrem toho sociálne oddelenie petržalského úradu pravidelne bezdomovcov monitoruje. Na území mestskej časti žije v súčasnosti zhruba 260 bezdomovcov. Tí sa najčastejšie zdržiavajú v Janíkovom dvore, na Dolnozemskej ceste za Ekonomickou univerzitou a pri Dunaji.

 

"V týchto dňoch sa kontroly robia aj dvakrát za týždeň. Kontroluje sa aj ich zdravotný stav, ponúkajú im možnosť ísť do nejakej ubytovne, kde môžu dostať teplé jedlo, vymeniť a oprať si šatstvo, spraviť si osobnú hygienu," uviedla pre TASR Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

 

Prístrešie, nocľah a možnosť hygieny im obzvlášť v týchto dňoch ponúka aj organizácia Misionárky lásky Betlehem. Tej mestská časť v minulosti predala za jedno euro budovu na Rovniankovej ulici.

 

"Prioritne sa síce starajú o ľudí bez domova, ktorých pustili z nemocnice alebo sú v zlom zdravotnom stave, ale v týchto dňoch prijímajú aj tých, ktorí sú na ulici a chcú prenocovať, prípadne spraviť osobnú hygienu," dodala Vnenková.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona