Petržalka v zime zintenzívni monitoring bezdomovcov

NETKY.SK • 10 November 2014, 17:08 • 2 min
Petržalka v zime zintenzívni monitoring bezdomovcov

BRATISLAVA - Mestská časť Bratislava-Petržalka poskytla priestory v bývalých detských jasliach na Rovniankovej ulici spoločnosti Misionárky lásky – sestry Matky Terezy.

slovakia

left justify in out

V týchto priestoroch sa prevádzkuje nocľaháreň pre ľudí bez domova a majú tam možnosť osobnej hygieny. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

 

V zmysle zákona o sociálnych službách a prenosu kompetencií si povinnosť poskytnutia prístrešia pre bezdomovcov ponechalo hlavné mesto, ktoré zriadilo nocľaháreň MEA CULPA na Hradskej ulici v Bratislave. Mestská časť finančne podporuje neziskové organizácie, ktoré prevádzkujú nocľahárne a útulky - Domov pre každého a Nocľaháreň Sv. Vincenta de Paul. V týchto zariadeniach sú poskytované služby aj pre ľudí bez domova z Petržalky, ktorých pracovníci sociálneho oddelenia mestskej časti Bratislava-Petržalka pravidelne monitorujú. "V letných mesiacoch je to minimálne raz za dva týždne a podľa toho, ako sa blíži zima, frekvencia sa zvyšuje. Počas zimy je to raz za týždeň a samozrejmosťou je, že zasahujeme okamžite, ak sú na to dôvody a vždy za asistencie bratislavskej Mestskej polície," uviedla Platznerová. 

 

Práca s bezdomovcami je veľmi náročná, preto mestská časť víta každý podnet a pomoc od obyvateľov. Títo ľudia žijú s pocitom, že im už nikto nepomôže. Po viacerých stretnutiach s nimi si pracovníci musia získať postupne ich dôveru a vytvoriť si s nimi vzťah, aby im porozprávali svoj príbeh. Často to chce veľa úsilia a trpezlivosti presvedčiť ich, že samospráva je tu aj pre nich a chce im pomôcť. Ľuďom bez domova poskytuje sociálne poradenstvo, ak majú trvalý pobyt na území mestskej časti Bratislava-Petržalka pomáha im vybaviť osobné doklady či odporúča možnosti využitia sociálnych zariadení, kde môžu prenocovať. "Prax je však taká, že väčšina ľudí bez domova odbornú pomoc stále odmieta. Sú to ľudia, ktorí sú svojprávni a nie je možné ich bez ich súhlasu umiestniť v sociálnom zariadení alebo ubytovni. Aj tento rok pripravuje samospráva zber teplého šatstva a na Štedrý deň vianočnú kapustnicu pre všetkých Petržalčanov, ku ktorým patria aj ľudia bez domova," ukončila Platznerová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies