Petržalka upravila s parkovacou firmou EEI podmienky

NETKY.SK • 20 Október 2015, 20:45 • 2 min
Petržalka upravila s parkovacou firmou EEI podmienky

BRATISLAVA – Vedenie mestskej časti Bratislava-Petržalka po rokovaniach s parkovacou firmou EEI vyrokovalo nové podmienky. Ako na dnešnej verejnej diskusii k parkovacej politike v Petržalke povedal petržalský prednosta Miroslav Štefánik, z každej parkovacej karty dostane investor 40 eur s DPH.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mal investor dostať 48 eur s DPH. Investor, košická firma EEI, sa zaviazal, že v Petržalke vybuduje a bude prevádzkovať kompletný parkovací systém. Za parkovacie karty by mali po zavedení parkovacej politiky rezidenti platiť 60 eur za jedno auto, za druhé 90 eur a za tretie auto v domácnosti 120 eur. Abonenti bez trvalého pobytu v Petržalke za ročnú parkovaciu kartu zaplatia 800 eur. Petržalskí miestni poslanci budú o všeobecne záväznom nariadení, ktoré by zaviedlo novú parkovaciu politiku v mestskej časti, rokovať 27. októbra na zasadnutí petržalského zastupiteľstva.

 

Na verejnej prezentácii o parkovacej politike v petržalskom kultúrnom zariadení Zrkadlový háj sa zišlo približne tristo ľudí. Na otázky ľuďom odpovedali starosta Vladimír Bajan, zástupcovia starostu Ján Bučan a Michal Radosa a prednosta petržalského úradu Miroslav Štefánik. Z davu bolo počas prezentácie nového parkovacieho systému v mestskej časti počuť výkriky „Bajan odstúp“ alebo „Šmejd jeden“ a „klamár, zlodeji, podvodníci, netáraj.“

 

Niekoľkokrát ľudia starostu Bajana aj vypískali. Podľa občana, ktorý pred publikom vystúpil, ľudia v Petržalke už platia za parkovanie, len sa to volá miestne dane. Ako ďalej odkázal, osočovanie a klamstvá sa stali náplňou práce vedenia mestskej časti. Počas búrlivej diskusie Petržalčania starostovi vyčítali aj to, že sa problém s parkovaním rieši až teraz. Ľudia sa dožadovali, aby za parkovanie platili menej tí, ktorí v Petržalke platia miestne dane. Ak starosta zavedie toto peklo, ktoré chystá, občania sa ho veľmi rýchlo zbavia, zaznelo. Po tomto vyhlásení bol v sále veľký potlesk nespokojných občanov. S pribúdajúcim časom atmosféra v sále vrcholila, rozčúlený starosta nespokojnému občanovi odkázal, že s ním husi nepásol. Občania kritizovali, že nebola žiadna diskusia, keď mali parkovaciu politiku pripomienkovať.

 

Občania sa vedenia Petržalky pýtali aj to, prečo sa s parkovacou politikou nečaká na mesto. Vedenie odpovedalo, že by boli radi, keby mestská časť išla do parkovacej politiky s mestom, ale dohodnúť sa mestskými časťami je zložité. Na ďalšiu otázku, kde bude parkovať rodinný príslušník Petržalčana, ktorý príde do mestskej časti na návštevu, zaznela odpoveď, že parkovať môže na miestach pre rezidentov. Tieto miesta budú od 8:00 do 17:00 k dispozícii tým, ktorí do Petržalky prídu na návštevu. Od 17:00 do 8:00 budú môcť na týchto miestach parkovať len rezidenti. V diskusii bola aj otázka, čo mestská časť urobí s abonentmi, ktorí za ročnú parkovaciu kartu nezaplatia 800 eur. Vedenie Petržalky takýmto ľuďom odporúča, aby si v mestskej časti nahlásili trvalý pobyt. Na diskusii rozoberali aj autá z požičovne požičané len na niekoľko mesiacov. V tomto prípade budú držiteľa auta brať ako rezidenta a za parkovanie zaplatí 60 eur ročne. Pre držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutý ostane situácia rovnaká ako je teraz, znamená to, že títo ľudia budú od úhrady poplatku za parkovaciu kartu oslobodení a budú mať naďalej svoje vyhradené miesto na parkovanie. Ak má fyzická osoba, podnikateľ, trvalý pobyt v Petržalke a je vlastníkom auta, má nárok na rezidentskú parkovaciu kartu. Systém vyhradených parkovacích miest tak, ako je nastavený teraz, ostane zachovaný za tých istých podmienok.

 

Petržalskí poslanci mali na septembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva schváliť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upraví všetky podmienky prevádzkového poriadku. „Do poslednej chvíle nám dávali poslanci návrh na úpravu všeobecne záväzného nariadenia. Avizovali, že možno by bolo lepšie, ak by sme počkali. Zdá sa mi to korektné a chceme využiť toto obdobie na to, aby sme sa stretli s občanmi,“ povedal na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva Bajan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies